Promo banner

A+ A A-

Ramazanske aktivnosti u Sloveniji

Mjesec ramazan na području Mešihata IZ-e u Sloveniji počeo je po takvimu Rijaseta IZ-e u BiH s prvim teravih-namazom u utorak, 10. augusta 2010. godine. Ramazanske aktivnosti obavljaju se na dvadeset i jednom mjestu u Sloveniji: Ljubljana, Jesenice, Kranj, Škofja Loka, Tržič, Postojna, Ajdovščina, Nova Gorica, Sežana, Koper, Izola, Kočevje, Novo mesto, Krško, Trbovlje, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Maribor, Kamnik i na parceli na kojoj će se graditi džamija, Kurilniška 18, Ljubljana.

teravija-maribor-2010

Islamska zajednica u Republici Sloveniji s ovogodišnjim ramazanom ušla je u svoja dva nova prostora koji su kupljeni u protekloj godini. Tako je po prvi put u Novoj Gorici, uz samu granicu sa Italijom, prvi put Islamska zajednica organizirala ramazanske aktivnosti. U Džematu Krško, uz samu granicu sa Hrvatskom, godinama su se ramazanske aktivnosti obavljale u privatnoj kući, a ove godine pred početak mjeseca ramazana svečano su otvorene kupljene i preuređene prostorije u ovom džematu.

Islamska zajednica sa mjesecom ramazanom počela je sa aktivnostima na zemljištu gdje će se graditi džamija u Ljubljani. Pored moderno uređenog i prostranog mesdžida u Ljubljani, koji je kupljen prije tri godine, muslimani u Ljubljani veoma rado odlaze u mesdžid na mjestu buduće džamije radi simbolike i sudjeluju u ibadetima koji se izvode u toku mubarek mjeseca.

Prvi dan ramazana organiziran je drugi tradicionalni iftar na zemljištu za džamiju gdje se okupilo oko tristo postača. Iftar na otvorenom u vrućim augustovskim danima na zemljištu za džamiju bar djelomično je okupljene postače podsjetio na činjenicu da će to biti najvažnije okupljalište muslimana u Sloveniji. Uz dove Svevišnjem Allahu, džš.š., da pomogne muslimanima u Sloveniji da izgrade džamiju nastavljeno je druženje i poslije teravih namaza.

U toku mjeseca ramazana Islamska zajednica u Sloveniji ugostila je dvojicu vrhunskih učača Kur'ana. Već treću godinu realizira se posjeta karije iz Egipta kojeg osigurava egipatska ambasada u Ljubljani u suradnji sa Uredom muftije. Ovogodišnji karia poznati je učač Kur'ani Kerima u Egiptu El-sayed Ahmed Hassan El-Sharkawy koji obilazi sve džemate po Sloveniji i uči Kur'an. Drugi učač Kur'ana je hafiz Abbas Jahja iz Tetova (Makedonija) čiji domaćin je pored Mešihata Odbor Islamske zajednice Ljubljana.

teravija-ljubljana-2010

Posjeta džematlija na teravih namazu kao i na drugim dnevnim namazima izuzetno je dobra. Skoro pa se ne primjećuje period godišnjih odmora kao što je slučaj u drugim evropskim zemljama. U prosjeku je posjeta ostala ista kao i prethodnih godina.

Muftija dr. Nedžad Grabus sa svojim saradnicima obilazi džemate na području Mešihata IZ-e u Sloveniji i drži prigodne vazove, razgovara sa džemalijama i upoznaje ih sa projektma Islamske zajednice u Republici Sloveniji. U prvoj trećini mubarek ramazana, muftija Grabus posjetio je džemat u Ljubljani, Mariboru, Kranju, Škofja Loki, Sežani, Novoj Gorici, Novom mestu i Ajdovščini. U toku ramazanskog programa muftija Grabus posjetio je i džemat u Villachu u susjednoj Austriji gdje je predstavio projekat izgradnje džamije u Ljubljani. Mjesec ramazan posvećen je sakupljanju sredstava za otplatu kredita za zemljište koji iznosi još 2,15 miliona eura, dok je konačna cijena zemljišta iznosila 4,5 miliona eura. Stoga muftija Grabus koristi priliku da govori džemaltijama o važnosti ulaganja u hajr, a ulaganje u projekat izgradnje džamije u Ljubljani svakako je veliki hajr. Islamska zajednica vodi akciju sakupljanja sredstva „Dvije hiljade osoba po hiljadu eura" u koju se uključio određeni broj donatora.

Stoga, koristimo priliku da pozovemo sve zainteresirane da se uključe u projaket izgradnje džamije u Ljubljani i na taj način pomognu ovo hairli djelo.

Ukoliko se odlučiti donirati sredstva možete ih uplatiti na sljedeći način:

NAČIN PLAĆANJA 

ISLAMSKA SKUPNOST V REPUBLIKI SLOVENIJI

GRABLOVIČEVA ULICA 14

1000 LJUBLJANA

SLOVENIJA

 

UNICREDIT BANKA SLOVENIJE D.D.

ŠMARTINSKA 140

1000 LJUBLJANA

SLOVENIJA

 

SWIFT: BACXSI22

IBAN: SI56290000155620837

Nevzet Porić