Promo banner

A+ A A-

Međureligijski dijalog u Altenburgu

U Benediktinskom samostanu Altenburg u Donjoj Austriji održao se Drugi međunrodni kršćansko-islamski ljetni univerzitet. od 04. do 24. jula 2010. Ovim predavanjima se nastavila višedecenijska tradicija međureligijskog dijaloga u Austriji i na Bečkom univerzitetu. Ljetni univerzitet je pokrenut na inicijativu penzionisanog profesora i svećenika Andreasa Bsteha, sa Isusovačke teologiji u Moedlingu. On se zauzeo kod austrijske vlade da financijski podrži grupu za dijaloške rasprave. Ljetni univerzitet se održava svake druge godine u samostanu Altenburga, a nastava se odvija u sklopu Bečkog univerziteta, te traje tri sedmice. Nastava se sastojala od predavanja eminentnih nastavnika sa poznatih svjetskih univerziteta poput prof. dr. Ingeborg Gabriel sa Katoličkog teološkog fakulteta u Beču, ili pak profesora Mathisa Rohea sa Univerziteta u Erlangenu, ili pak Javida Rehemana iz velike Britanije.

rel-dijalog-altenburg-2

Praktični dio Ljetne škole ogledao se u razgovorima sa predstavnicima raznih vjerskih i državnih službi, kao i kroz posjete sakralnim objektima (poput nevjerovatnog zdanja samostana Melk), objektima od međunarodnog značaja (zgrade UN-a u Beču) ili kući znanja - Bečkom univerzitetu i rektoratu. Predavanja su bila iz slijedećih oblasti: Uvod u islam, Uvod u kršćanstvo, Ljudska prava, Međunarodno pravo, Gender i religija, Religijske manjine, Religija i država, Islamsko pravo, Religijski pluralizam. Ljetni univerzitet imao je za cilj međusobno upoznavanje i razmjenu znanja između kršćana i muslimana, te razvoj međureligijskog dijaloga. U toku ove tri sedmice istinski dijaloški duh razvijao se tokom svakodnevnih vannastavnih aktivnosti, zajedničkih izleta i sportskih druženja, dok se intenzivna razmjena znanja i iskustava vodila tokom pauza između predavanja. Pored akcentiranja značaja koji međureligijski dijalog ima, a čija je primarna svrha upoznavanje uvećanje znanja o drugome, na Ljetnoj školi se, također, podvukao i značaj konteksta, vremena i prostora, odonosa modernizma i postmodernizma, te njihovom utjecaju na transformaciju tradicionalnog religioznog identiteta i njegovog utjecaja na međureligijski (su)život. U sklopu predavanja i diskusija bilo je riječi i o integraciji muslimana u Evropi kao i njihovom značenju i značaju u evropskom kontekstu.

rel-dijalog-altenburg

Na Ljetnom univerzitetu učestvovalo je 46 studenata prava, teologije, religiologije iz 17 zemalja, kao što su: Kamerun, Saudijska Arabija, SAD, Australija, Rumunija, Njemačka, Austrija. Predstavnici Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu su bili: Azra Hadžić, Emina Husika i Orhan Jašić. Ovi sudionici Ljetnog univerzitetu bili su stipendisti Austrijskog ureda u Sarajevu. Prilikom posjete Rektoratu Bečkog univerziteta studentima je uručen certifikat o uspješno završenoj Ljetnoj školi, a uručio ga je prorektor Bečkog univerziteta prof. dr. Arthur Mettinger. Sljedeći Ljetni univerzitet bit će organiziran 2012. godine, kada će se ponovo pokušati ostvariti istinski dijalog između različitih religija i kultura.

(www.fin.ba)