A+ A A-

BKZ: Prekinuti diskriminaciju Bošnjaka u Srbiji

bkz-vidjenje- Bošnjačka kulturna zajednica pozdravlja stav povjerenice za zaštitu ravnopravnosti,  Nevene Petrušić  kojim se potvrđuje diskriminacija nad Bošnjacima u Srbiji u slučaju opstrukcije konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća od strane ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Poznato je da, predstavnici Bošnjačke kulturne zajednice već duže vrijeme ukazuju na razne oblike diskriminacije nad Bošnjacima i bezobzirno kršenje pojedinačnih i kolektivnih prava od strane državnih organa Republike Srbije.

Nastavak ovakve politike u suprotnosti je sa proklamovanom evropskom orijentacijom zvaničnog Beograda i predstavlja opasnost po stabilnost ovog prostora.

Bošnjačka kulturna zajednica poziva režim da prestane sa diskriminatorskim odnosom prema bošnjačkom narodu poštujući zakone i ustav Države a da po sporim pitanjima otvori dijalog sa legitimnim predstavnicima bošnjačkog naroda.

U svojstvu pobjednika na proteklim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, Bošnjačka kulturna zajednica ostat će dosljedna opredjeljenju izgradnje mira i tolerancije u Sandžaku i Srbiji, stoji u saopćenju za javnost Bošnjačke kulturne zajednice.