A+ A A-

Ramazanska posjeta dr. Džemaludina Latića Utici

U subotu, 14. augusta 2010. godine, ovogodišnji ramazanski gost-predavač, dr. Džemaludin Latić je posjetio grad Utiku, NY. Druženje sa dr. Latićem počelo je bogatim iftarom koje su vrijedne džematlijke Utike pripremile ovom prilikom. Iftar je bio i zgodna prilika za džematlije Utike da malo promuhabete i ugrabe koji snimak sa dr. Latićem. Teravih-namaz je predvodio mladi imam Utičkog džemata, Ahmedin Mehmedović koji je ujedno, nakon obavljanja teravih-namaza i najavio ovog uvaženog musafira svojim džematlijama. Veliki broj džematlija grada Utike kao i džemtlije iz okolnih gradova su prisustvovale predavanju dr. Latića.

Latic-sa-dzematlijama

U svom obraćanju džematlijama Utike, dr. Latić je istakao vrijednost džamije i pohvalio džematlije Utike za njihov veliki uspjeh oko renoviranja poklonjene crkve. Između ostalog je istakao: "Džamije je centar našeg života i nur koji nam osvjetljava dunjalučke staze." Napomenuo je prisutne da trebaju iskoristiti blagodati Ramazana: "Ramazan je mjesec oprosta i discipline". On je također upozorio i da naš razum možda i ne može da razumije sve kur'anske propise zbog njihove Univerzalnosti i trajnosti. Kao ilustraciju naveo je primjer slučaja iz Gazalijevog djela gdje je imućni otac na samrtnoj postelji pozvao svog sina i rekao mu da mu ostavlja sav imetak u nasljedstvo. Naglasivši da mu je sve dozvoljeno da radi šta hoće s tim imetkom osim jednog drveta u bašči. Tom drvetu neka se ne približava niti da ga ikad posiječe. Neposredno poslije tog razgovora, otac je preselio na ahiret a sin nastavio sa svojim životom. Godine su prolazile i sin nije doticao drvo u bašči, baš kao što mu je babo i savjetovao. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, sin je zaboravio na očev savjet i jednog dana boraveći u bašči staro drvo mu zasmeta te ga posiječe. Sutradan dok je nešto radio u svome vrtu ujede ga zmija. Ubrzo saznaje da drvo koje je bilo u bašči svojim mirisom je odbijalo zmije. Dr. Latić je dodao je: "Tako i mi nismo svjesni od kakvih nas sve zala i iskušenja naš post čuva."

Prisutnoj omladini je savjetovao da izučavaju Kur'an i Hadis i pridržavaju se njihovih propisa. Podvukao je važnost izučavanja islamskih nauka i širenja islama. Majkama i sestrama je savjetovao da čuvaju svoj din i porodicu.

Pripremila: Aiša Purak