A+ A A-

Važan jubilej: Naših i Preporodovih 40 godina

preporod-jubilej-40Islamske informativne novine Preporod narednih dana obilježit će punih 40 godina rada, četiri decenije informiranja, obavještavanja i podučavanja muslimana različitih nacionalnih grupa na području nekadašnje zajedničke države, a nakon rata prvenstveno muslimana u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori. Bez sumnje, Preporodovih 40 godina predstavlja važno svjedočanstvo o našim, muslimanskim, bošnjačkim, bosanskim i jugoslavenskim proteklim godinama, o stanju muslimana, poziciji islama, radu, organizaciji, uspjesima i slabostima Islamske zajednice i bošnjačkog naroda.

U povijesti bošnjačkog novinarstva u nacionalnom smislu, Preporod je novina sa najdužim kontinuitetom i trajanjem. Prvi broj Preporoda je štampan 15. septembra 1970. godine i u povodu ovog značajnog jubileja 15. septembra 2010. godine bit će štampan svečani broj sa reprint izdanjem prvog broja Preporoda.

Aziz Kadribegović glavni i odgovorni urednik Preporoda također ističe da je formiran stručni žiri koji će pregledati pristigle radove na natječaj za dodjelu novinarske nagrade „Hadži Husein ef. Đozo" koji je raspisan na temu „Uloga i značaj „Preporoda", islamskih informativnih novina u četrdesetogodišnjem kontinuiranom djelovanju".  Na svečanosti, koja će se održati na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, bit će odato priznanje zaslužnim pojedincima za razvoj i trajanje Preporoda, između ostalog, i redovnim dopisnicima i najboljim distributerima.