Promo banner

A+ A A-

Obama na udaru kritika zbog izgradnje džamije Cordoba House

obama-09Američki predsjednik Barack Obama našao se na udaru kritika republikanaca zbog svoje izjave o kontroverznom planu gradnje muslimanskog kulturnog centra u New Yorku.

Obama je dao izjavu protumačenu kao podršku centru nazvanom Cordoba House koji će biti sagrađen nedaleko od mjesta na kojem su se nalazili tornjevi blizanci Svjetskog trgovinskog centra srušeni u napadima 11. septembra 2001.

Pojašnjavajući u subotu svoje riječi, Obama je rekao da podržava pravo muslimana da sagrade centar, ali nije želio komentirati "mudrost" odluke da se centar sagradi u donjem Manhattanu. Istaknuti republikanci protive se predloženoj lokaciji, upozoravajući da bi to ponovno otvorilo rane izazvane terorističkim napadom.

''Ovdje nije riječ o vjerskoj slobodi jer svi poštujemo pravo svakog čovjeka da vjeruje u skladu s onime što mu nalaže savjest... ali mislim da nije mudro sagraditi džamiju na mjestu na kojem je 3.000 Amerikanaca poginulo zbog terorističkog napada'', rekao je teksaški republikanac John Cornyn,

''Meni to pokazuje da su Washington, Bijela kuća, administracija, sam predsjednik izgubili vezu s nacijom'', dodao je.

Republikanski kongresnik Peter King iz New Yorka, koji se također protivi spornoj lokaciji, rekao je da je Obama jasno ostavio dojam da podržava gradnju centra, a potom se idući dan povukao.

''Ako se predsjednik želio u to upuštati, trebao je biti mnogo jasniji, mnogo precizniji, a ne mijenjati odluku iz dana u dan o pitanju koje zadire u naš ustav, rekao je King'', prenosi Hina.

(FENA)