A+ A A-

2.000 policajaca na osiguranju džume-namaza u Jerusalemu

jerusalemIzraelska policija je u petak rasporedila oko 2.000 policajaca u istočnom Jerusalemu, na Brdu džamija, povodom molitve na prvi ramazanski petak, saopćio je glasnogovornik Shmulik Ben Ruby. 

Policija očekuje da će, kao i svake godine, molitvi u džamiji Al-Aqsa i na Brdu džamija prisustvovati nekoliko desetaka hiljada vjernika.

Izreal uglavnom zabranjuje Palestincima sa Zapadne obale i iz pojasa Gaze pristup istočnom Jerusalemu koji je pripojen 1967. godine, kao i izraelskom teritoriju, jer je blokada na snazi već nekoliko godina.

Ipak je nekim kategorijama Palestinaca sa okupirane Zapadne obale dozvoljeno da uđu u džamiju Al-Aqsa za vrijeme ramazana.

Izraelska vojska je saopćila da će za vrijeme ramazana palestinski muškarci stariji od 50 godina i žene starije od 45 moći da prisustvuju u petak molitvama u džamiji Al-Aqsa.

Brdo džamija se nalazi u Starom gradu, u istočnom, arapskom dijelu Jerusalema. Tu se nalazi nalazi džamija Al-Aqsa, treće sveto mjesto islama poslije Meke i Medine.

(FENA)