A+ A A-

Ramazan i u Njemačkoj sve popularniji

muslimani-u-njemackoj-ramNjemački listovi jučer (12.08.) su pisali o značaju muslimanskog mjeseca posta u ovoj zemlji.

List Sueddeutsche Zeitung piše:  „Profesionalni nogometaš Mesut Oezil iz Bremena ne posti. Njegov kolega iz Stuttgarta Serdar Tasci posti onim danima kada ne ide na trening. Drugoligaš, nogometni klub Frankfurt je ipak prošle godine poslao trojici profesionalnih igrača opomenu jer su navodno nenajavljenim postom ugrozili održavanje kondicije. „Profesionalni nogometaši smiju prekinuti post", kaže Aiman Mazyek, generalni sekretar Centralnog vijeća muslimana u Njemačkoj. On se pri tome poziva na ekspertizu Al-Azhar Univerziteta u Kairu u kojoj se između ostalog navodi da niko ne mora rizikovati otkaz da bi ispunio propise islama. 

Tokom mjeseca Ramazana vjernici se tokom dana odriču pića, hrane i ostalih tjelesnih užitaka. Poziv na iftar je čak i u mnogim njemačkim gradovima postao tradicija. U međuvremenu na iftar ne pozivaju samo muslimani, već i gradonačelnici ili političke partije, kaže generalni sekretar Vijeća muslimana u Njemačkoj. On navodi da se i Nijemci sve više interesuju za Ramazan, pa čak i tamo gdje se to najmanje očekuje. Tako komercijalna televizijska stanica RTL II svakodnevno emitira vrijeme početka posta i iftara. 

Spiritualno iskustvo 

I sami vjernici svjesnije doživljavaju Ramazan, kaže stručnjak za islamske nauke Lamya Kaddor iz Muenstera. "Samo 20 do 30 odsto mladih muslimana redovno obavljaju molitve - pogotovo sada kada se prema mnogim muslimanima zauzima neprijateljski stav. Ona kaže da je vrijeme Ramazana najuzbudljivije vrijeme u godini: vrijeme teče sporije,  svi čekaju  veče. Ramazan je 'spiritualno iskustvo'. 

Slično kao u Njemačkoj je i u cijeloj Evropi. Tako je u Francuskoj prije dvije decenije postila samo trećina muslimana, danas ih posti 70 odsto. Uprkos tome, ponekad je teško postiti u okruženju u kome ne postoji dovoljno razumjevanja. Za muslimane je iz godine u godinu sve teže postiti s obzirom da svake godine Ramazan počinje jedanaest dana ranije. Tako će npr. 2015 godine vrijeme posta početi 18. juna. Tada će vjernici dnevno morati postiti čak 16 sati. 

(www.dw-world.de)