Promo banner

A+ A A-

Zaytuna - prvi muslimanski koledž u SAD-u

Na ovom kampusu žene sjede na jednoj strani učionice, a muškarci na drugoj.  Većina muškaraca ima dugačke brade, a glave su im pokrivene.  Među ženama samo jedna nema pokrivenu glavu, a ostale nose skromne islamske šalove.

Jezik koji se koristi u učionicama je arapski. Koledž Zaytuna nudi ljetni   program učenja tog jezika, u pripremama za službeni početak nastave ove jeseni.  Na koledžu se nude predavanja iz općeg obrazovanja, američke povijesti, antropologije, filozofije, književnosti, političkih nauka, no većina obaveznih predmeta su studiranje islama i Kurana.  Imam Zaid profesor je i osnivač ovog koledža, i kaže da većina učitelja islama u Americi  dolazi iz drugih zemalja, kao što su Pakistan, Jemen i Egipat.  Premda u Americi žive milijuni muslimana, ova se religija ovdje može činiti stranom.  No, predavači na ovom koledžu, kaže ovaj imam, bit će poput njega.

"Radi se o ljudima koji su obrazovani u ovoj zemlji, koji razumiju kompleksne načine na koje ovo društvo funkcionira, i koji su prihvatili onaj američki dio sebe, dok istovremeno u sebi imaju i islam."

zaytuna-college

Detalj sa jednog od predavanja

Zaytuna slijedi povijesnu tradiciju američkih vjerskih koledža.  Dr. Michael Higgins proučava vezu između vjere i visokog obrazovanja, te kaže da, premda su vjerski koledži česti u Sjedinjenim Državama, on se pribojava da bi moglo doći do prosvjeda protiv muslimanskog koledža u vrijeme nakon terorističkih napada od 11. rujna, jer  nakon njih povećala se  sumnja javnosti da je islam vjera koja propovijeda i odobrava nasilje i netoleranciju.

"Mislim da će biti dosta straha i nelagode oko osnivanja islamskog koledža.  Ako ovo postane medresa ili škola samo za muslimane, to bi mogao biti veliki problem."

No, imam Shakir kaže da negativni stavovi prema ovom koledžu predstavljaju manjinsko mišljenje u Sjedinjenim Državama, te da su oni odgovor na jednu vrlo malu, no vrlo vidljivu skupinu unutar islamske zajednice.

"Ljudi vide neuspjele planove za bombaške napade, jedan luđački ekstremizam.  Upravo zato mislim da je osnivanje ovog koledža jako važno, jer ako se mi dokažemo, onda ćemo utišati i one najglasnije kritike."

Studenti koji sada pristižu na koledž bit će ti koji će morati svima pokazati, ne samo studirati, nego i braniti ovu instituciju.  Dustin Craun, trideset jednogodišnji je student koji je prešao na islam, i koji već ima jednu fakultetsku diplomu.  No, kaže da u njegovom obrazovanju nedostaje nešto osnovno, i da se zato upisao na ovaj koledž.

"Ljepota islamskog učenja leži u ravnoteži uma, srca i duše."

Na kraju školskog dana, imam Shakir predvodi studente u molitvi za one koji će biti prvi koji će diplomirati s jednog američkog islamskog sveučilišta.  Kaže da islam nikada nije uzeo korijena u niti jednoj zemlji, sve dok nisu imali svoje islamske učenike i znanstvenike, a upravo to je cilj koledža Zaytuna.

(www.voanews.com)