A+ A A-

Tuzla: Povodom Dana vakifa svečano dodijeljene vakufname

vakufname-tuzla-2010Povodom Dana vakifa  Medžlis Islamske zajednice Tuzla  8. 7. 2010. godine  u Džamiji princ Abdulah poslije ikindije-namaza organizirao je  svečanu dodjelu vakufnama.

Vakufname je uručio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, Hasan-ef. Spahić džematlijama: Pašalić Edini, Durmić Enveru, Durmić Nedžadu, Mujagić Hasanu, Hamidović Rasimu i Saglik Varliku.

Hasan-ef. Spahić osim što je čestitao vakifima na dobru  koje su učinili,  istakao  je opći značaj vakufa za Islamsku zajednicu.  Pomenuo je poznate vakife, Gazi Husrev-bega, Behram-bega, Turali -bega, Isa-bega, Ferhat-bega, čija se imena stoljećima spominju zbog dobra koje su učinili za islamsko društvo.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla,  dr. Amir-ef. Karić  je prisutne bolje upoznao o značaju vakufa za muslimane, te posebno istaknuo njegov historijski značaj.

"Vakufi u Bosni i Hercegovini postoje preko pet stotina godina, ali okolnosti pod  kojima su muslimani  morali da žive nisu pozitivno uticali  ni na vakufe. Za vrijeme Kraljevine SHS u BiH je oduzeto 4 miliona duluma vakufske zemlje, a od 1945. pa do 1990. godine  oduzeto je još 30 miliona m2 vakufske zemlje.  Sve su ovo gorke činjenice za nas muslimane, treba da cijenimo naše vakufe i da ih obogaćujemo", istakao je glavni imam, dr. Amir-ef. Karić.  vakufname-tuzla-2010-1Kompletan obrazovni sistem u islamskom svijetu je nastao na vakufima. Svjetski poznati univerziteti su prvo bili  osnovne i srednje teološke škole, pa se razvili u univerzitete što nije slučaj sa našom Gazi Husrev-begovom medresom  koja je u vrijeme kada je nastala bila jedino svjetlo u tami Balkana, na kraju je dodao dr. Karić.

Prisutnima se kratko obratio i vakif Rasim Hamidović koji je kazao da je veoma radostan zbog toga što je nastavio tradiciju svoje rahmetli majke, koja je cijeli svoj život posvetila uvakufljenju imovine.

"Neki gradovi su dobili imena po vakufima, Varcar Vakuf,  Donji Vakuf, Skender Vakuf, Kulen Vakuf i oni svjedoče o postojanju vakufa i njihovom značaju", kazao je na kraju Rasim Hamidović.    

Dodjelu vakufnama organizirao je referent za vakufe Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Elmedin Avdibašić , a hor Asocijacije žena Medžlisa IZ Tuzla je prigodnim ilahijama uljepšao trenutke dodjele vakufnama.

Emina Muratovıć