A+ A A-

Prva ovogodišnja teravija u Bosanskoj Kostajnici

Kako je dočekan najljepši mjesec u muslimana Bosanske Kostajnice, ramazan 1431. hidžretske godine, najbolje govori veliki broj vjernika koji su došli da klanjaju svoju prvu ovogodišnju teraviju, a u goste su primili uvijek dragog gosta, muftiju bihaćkog Hasana ef. Makića.

prva-teravija-bos-kostajnica

O vrijednosti i značaju ramazana nekoliko riječi uputio je glavni imam Medžlisa IZ Bosanska Kostajnica Haris ef. Ahmić, a što ramazan i teravija znače za vjernike te o zajedništvu i ibadetu pogotovo u ovom mjesecu, govorio je muftija Makić. On se prije svega osvrnuo na značaj mladih i njihovom uključenju u vjerske tokove te o mektebskoj pouci, jer učenje dvojice dječaka muftija je nazvao biserom Azizija džamije. 

Izgradnja turbeta šehidima 

Ideja o izgradnji šehidskog spomen obilježja za Bošnjake, civilne žrtve proteklog rata postoji već dvije godine. Jasmin Alihodžić kojem su ubijena četiri člana najuže porodice i bačeni u rijeku Unu, a koji se na žalost nikad nisu našli, izrazio je želju da učestvuje u nekom projektu koji bi uvijek podsjećao na sve Bošnjake stradale u ratu. Glavni imam MIZ-a Bosanska Kostajnica Haris ef. Ahmić predložio je izgradnju šehidskog spomen obilježja koje je već danas u poodmakloj fazi izgradnje.

Projekat vrijedan oko 35 hiljada KM najvećim dijelom finansirat će porodica Alihodžić, te Medžlis IZ Bosanska Kostajnica od prikupljenih sredstava od strane šehidskih porodica i svih džematlija dobre volje koji izraze želju da potpomognu ovaj projekat. U gradu Kostajnica postoje spomen obilježja svih drugih poginulih kako u drugom svjetskom ratu, tako i u proteklom, samo nema Bošnjaka kojih je prema saznanjima samo u proteklom ratu izgubilo život njih 25.

Na ovom spomen obilježju stajaće imena svih poginulih kao vječito sjećanje na nedjela koja su učinjena ovim nesretnim ljudima.

 Mesud Hrustić