A+ A A-

Vranduk: Održana manifestacija ''1400-godišnji čuvari''

Povodom 1400 godina od prve Objave, te povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana 1431. h. g., u petak, 06. avgusta, u Tvrđavi Vranduk, u organizaciji Muftiluka zeničkog, održana je promocija (susret) 40 hafiza Muftiluka zeničkog pod nazivom ''1400-godišnji čuvari''.

Manifestacija je počela svečanim ručkom u Hotelu Zenica, upriličenom u čast hafiza Muftiluka zeničkog, nakon čega su se hafizi uputili u Tvrđavu Vranduk, gdje su dočekani od strane velikog broja vjernika.

Vranduk-2010-2

Uz domaćina muftiju zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića, manifestaciji je prisustvovao i zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, te svi glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

Muftija zenički je u svojoj besjedi, između ostaloga, rekao; ''Dozvolite mi da vas sve selamim u ovom svečanom trenutku, važnom za naš Muftiluk zenički, za grad Zenicu i ostale gradove Muftiluka zeničkog. Ako je Kulin Ban čuvao domovinu Bosnu, ako je Sultan Fatih podsjetio stanovnike Bosne na Islam i ako je Gazi Husrev-beg bdio nad odgojem i obrazovanjem, onda možemo slobodno kazati da Islamska zajednica ima najveću zaslugu što danas imamo veliki broj čuvara Allahove Riječi, i evo, to večeras mi, na ovom prostoru potvrđujemo''.

Vranduk-2010-1

Zamjenik reisu-l-uleme je istakao da ''nije moglo biti ljepšeg mjesta za doček ramazana od Vranduka, te da je ovo jedinstven događaj na našim prostorima''. Zamjenik reisu-l-uleme ukazao je i na značaj i blagodati nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana.

Pored besjeda muftije zeničkog, zamjenika reisu-l-uleme, te predavanja hfz. dr. Halil ef. Mehtića, program manifestacije realiziran je kroz učenje Kur'ana i učenje ilahija.

Ovo je za Muftijstvo zeničko i sve njegove medžlise poseban događaj, prije svega zbog posebnosti onih u čiju je čast organiziran, a ljepoti ovog događaja svakako je doprinio i ambijent Vrandučke Tvrđave.

Svim hafizima dodijeljeno je priznanje ''Hafiz Kur'ana Časnog'', koje je ustanovio muftija zenički.

Vranduk-2010-3