Promo banner

A+ A A-

Sisak: Manifestacija „Dobro nam došao mubarek ramazan"

Sisak„Dobro nam došao mubarek ramazan", naziv je sedmične manifestacije koja je održana u periodu 26.07.-01.08.2010. u Medžlisu IZ-e Sisak. Manifestacija je počela obilježavanjem mubarek noći Lejletu-l-berata uz prigodan mevludski program, a završila je tradicionalnim predramazanskim džematskim mevludom u nedjelju 01.08.2010. godine.

Cilj sedmične manifestacije bio je duhovno pripremiti džematlije za najvažniji i najvrijedniji mjesec u godini.

- Od ramazana do sljedećeg ramazana prođe mnogo vremena i često uđemo nespremni u ramazan koji nam brzo prođe. Kada odlučimo ići na godišnji odmor, nastojimo svaki njegov dan isplanirati i iskoristiti jer cijenimo vrijednost godišnjeg odmora. Međutim, u ramazan ulazimo spontano bez pripremljenog ramazanskog plana kako bismo željeli provesti ramazan, a vrijednost jednog ramazanskog dana ili noći je neizmjerno velika u odnosu izvan ramazana. Iz tih razloga željeli smo džematlije pripremiti za ramazan prije ramazana prezentirajući im kroz kratka predavanja i video-projekcije vrijednost i značaj ramazana i posta, istakao je Alem ef. Crnkić.

Kroz tribinu „Ramazan-moj najdraži mjesec" održano je u ciklusu 5 predavanja sa temama: Ramazan i post kroz Kur'an, Ramazan i post kroz hadis, Propisi o postu I. dio  (kategorije ljudi u odnosu na post), Propisi o postu II. dio (što kvari, a što ne kvari post).

Poseban gost na pomenutoj tribini s kojim je tribina „Ramazan-moj nadraži gost" završena bio je dr. Muharem Štulanović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću. Dr. Štulanović je gostovao u subotu 31.07.2010. i održao izuzetno inspirativno predavanje u ispunjenom sisačkom mesdžidu, a nakon predavanja uslijedila su pitanja džematlija u vezi posta u ramazanu ovom uvaženom alimu.

Predramazanski džematski mevlud je tradicija sisačkog džemata na kojem se prezentira ramazanski bilten koji u sebi sadržava sve relevantne informacije u vezi dolazećeg ramazana kao i prigodne tekstove na temu propisa o postu.

Iako prvi put održana, manifestacija ovakvog sadržaja pokazala se uspješnom i naišla je na odaziv i zadovoljstvo džematlija tako da su mnogi primjetili kako je „ramazanski ambijent i već prisutan u džematu".

Pripreme za dolazeći ramazan ne završavaju se sa ovom manifestacijom. U organizaciji Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata te u suorganizatorstvu sa Medžlisom, 08.08.2010. (nedjelja) održat će se predramazanski tradicionalni teferič na sisačkom izletištu Zibel koji svake godine okupi respektabilan broj muslimana ovog područja. To je još jedna prilika da se muslimani informiraju i animiraju na aktivnosti u mubarek ramazanu.

www.medzlis-sisak.net