A+ A A-

Trebinje: Bošnjaci i kultura pamćenja

Pred otvorenje obnovljene džamije u Grančarevi u avliji Medžlisa Islamske zajednice Trebinje Bošnjacima Trebinja o kulturi pamćenja u petak navečer, 30. jula 2010. godine, govorio je mr. Fatmir Alispahić. Pojašnjavajući važnost političkog fokusa na periferne krajeve države Alispahić je kazao kako je Trebinje kraj bošnjačkog kontinenta a trebao bi biti centar naše opstojnosti, upravo zbog činjenice što se nalazi na granici naše zemlje.

fatmir-trebinje-2010

Analizirajući razloge latentnog odnosa političkih partija Alispahić je optužio vladajuće političke elite i za opstruiranje nacionalne discipline morala i dostojanstva na način da nisu dozvolili formiranje krovnih institucija koje će kao kod drugih naroda biti iznad njih i njihovih interesa. Predlažući formu i način samoodrživosti Bošnjačkog naroda u zajednici naroda Bosne i Hercegovine Alispahić je posebno apostrofirao potrebu spoznaje da naša sudbina ne može biti prepuštena „švercerima naše budućnosti", već da ključnu ulogu u tom procesu preuzmu savjesni, odgovorni pojedinci i grupe ljudi koje će znati i moći napraviti ambijent izgradnje institucija pred kojima će politički faktori biti odgovorni.

fatmir-trebinje-2010-1

„Hvala Bogu, postoje tokovi koji idu mimo ovih sturjanja i kroz koje se vraćaju historijska shvatanja antifašizma i anti separiranih historija i historijskih falsifikata. Ti tokovi se već osjete i oni će se sve više događati u Bosni i Hercegovini pod pritiskom integrativnih evropskih strujanja", zaključio je Alispahić.

Hasan Eminović