A+ A A-

Vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2010"

Danas, 28. jula 2010. godine je na Zeničkoj Musalli održana press konferencija povodom vjersko-kulturne manifestacije „Lastavica 2010", na kojoj je predstavljen program manifestacije, koji će biti realiziran od srijede, 28. jula do nedjelje, 1. augusta 2010. godine.

Na press konferenciji novinarima se obratio predsjednik Organizacionog odbora manifestacije „Lastavica 2010" muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, koji je između ostaloga kazao:

- Musalla i Lastavica su dva izvora koji čuvaju u kontinuitetu domovinu, vjeru, naciju i jezik i upozoravaju Bošnjake da čuvaju svoje vjerske, političke, nacionalne i kulturne institucije. Upravo zbog toga ovogodišnju Lastavicu najavljujemo ovdje na Musalli, kazao je zenički muftija.

lastavica-2010

Pored muftije zeničkog, novinarima su se obratili: glavni imam MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkica, predsjednik pododbora za vjerska pitanja, g-đa Amna Sofić, predsjednica pododbora za kulturu, gosp. Muhamed Begagić, predsjednik pododbora za sport i gosp. Mahir Arnaut, predsjednik pododbora za tehnička pitanja.

U okviru predstavljanja programa manifestacije „Lastavica 2010" najavljeno je, između ostaloga, da će se u četvrtak u Atriju Medrese u Zenici u 17.30 sati održati  izložba umjetničkih radova mr. Mirsade Čajlaković i Amne Sofić, a u 18.00 sati druženje sa književnikom i umjetnikom, akademikom Nedžadom Ibrišimovićem. Najavljeno je da će u okviru centralnog programa biti održane besjede muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića i izaslanika reisu-l-uleme, muftije tuzlanskog Husein ef. Kavazovića.

Također, muftija zenički predstavio je laureate, dobitnike priznanja koja će biti dodijeljena na ovogodišnjoj Lastavici: priznanje „Kulin Ban" dobit će premijer ZE-DO kantona gosp. Miralem Galijašević, priznanje „Sultan Mehmed Fatih" Mahmut Karalić, prof, Lastavičku Plaketu Općina Zenica i Lastavičku Povelju muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Sa press konferencijom zvanično je otvorena vjersko-kulturna manifestacija „Lastavica 2010".

reklama-Lastavica-2010

Promotivni plakat ovogodišnje manifestacije