Promo banner

A+ A A-

Otvorenje džamije u Kotorskom kod Doboja

dzamija-kotorani-gornja-mahalaViše od deset hiljada vjernika prisustvovalo je u ponedjeljak, 26. jula 2010. godine, svečanom otvorenju Gornje džamije u džematu Gornja Mahala u Kotorskom, MIZ Doboj. Brojni imami, glavni imami, veliki broj Kotorana iz dijaspore, te izaslanik reisu-l-uleme, sarajevski muftija Husein ef. Smajić, muftija zenički Ejub ef. Dautović te glavni imam Medžlisa IZ Doboj Bajro ef. Džafić nazočili su i uputili pohvale vrijednim i čestitim Kotoranima na još jednoj pobjedi, još jednoj novosagrađenoj džamiji.

Predsjednik odbora za gradnju Salih Muminović je istakao kako su džematlije Kotorskog, zajedno uz pomoć dobrih ljudi iz drugih sredina sakupili i u gradnju džamije ugradili više od pola miliona KM, tačnije 580 hiljada KM.

- Ovdje je džamija bila prije pet stotina godina, sagrađena je 1571 godine kada je Kotorskom dodijeljena titula kasabe .U Kotorskom je bilo čak trinaest džamija. U ratu su do temelja porušene i Donja i Gornja džamija. Danas su obje obnovljene. Na mjestu današnje Gornje džamije, pomračeni umovi su 8. juna 1992. godine porušili i džamiju i munaru. Sagradili smo novu sa puno sloge, volje i zajedništva, kazao je glavni imam Bajro ef. Džafić

Prisutnima se obratio i zenički muftija mr. Ejub ef. Dautović:

- Bosna i Hercegovina je velika i lijepa zemlja, u njoj ima mjesta za sve ljude.Primjer za to su povratnici u Kotorsko.Oni su čestiti i vrijedni.Pokazujemo da je različitost u BiH bogatstvo, ali nikada nisu isti oni koji ruše i oni koji grade, oni koji hoće i oni koji neće suživot, koji su za Bosnu i koji su protiv nje.Političari imaju odgovornost da osiguraju građanima pravo na imovinu, čast, dostojantvo,  domovinu i vjeru, kazao je muftija Dautović.

Izaslanik reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, muftija sarajevski Husein ef. Smajić je kazao kako Kotorani više nikada neće biti muhadžiri i praviti hidžru, te dodao:

- Gradeći džamije i šireći zajedništvo i slogu, Kotorani su po bijedili.Pobijedili su one koje Allah najviše mrzi, nakaze i nasilnike koji su rušili džamije.Oni koji ruše božije kuće, džamije, crkve, sinagoge, njih Bog najviše mrzi i takvih se njihovi narodi trebaju riješiti, od njih se distancirati.

On je potom ključeve nove, Gornje džamije predao porodici Hot, Mensuru i Almi koji su darujući 22 hiljade KM najveći vakifi ove džamije i njima je pripala čast da otvore ovu džamiju sa koje se od juče ponovo čuje ezan, a poslije svečanog otvaranja džamije klanjan je podne-namaz.

(www.medzlis-doboj.org)