Promo banner

A+ A A-

Proklanjavanje džamije u Kozluku kod Zvornika

Obnova jedne od najstarijih džamija na području medžlisa Islamske zajednice Zvornik se privodi kraju. Džamija u Kozluku koja je porušena 1992. godine ponovo je simbol kozlučkog krajolika.

Prema postojećim historijskim izvorima prva džamija u Kozluku izgrađena je daleke 1657. godine. Zvanični naziv ove džamije je Mehmed Čelebijina džamija. Popravljana više puta u prošlosti danas predstavlja graditeljsko dostignuće ove generacije muslimana. Jedina je džamija sa dvije munare u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

dzamija-kozluk

Ovih dana graditelji vrijedno ugrađuju potrebne detalje kako bi sve bilo spremna za svečano proklanjavanje koje je planirano za subotu 24. juli 2010. godine. Svečanost će početi u petak 23. jula sa akšam namazom. Na proklanjavnju džamije očekuje se između 15.000 i 20.000 gostiju iz BiH i regiona.
Uoči otvorenja predviđeno je veče Kur'ana na kojem će učestvovati uspješni polaznici mektebske nastave, imami i hafizi. U programu će učestvovati i horovi medžlisa Islamske zajednice Zvornik i Bijeljinja, a gost vaiz će biti dr. Šefik ef. Kurdić. 

Trenutno se izvode užurbane pripreme za ovu svečanost, privode se kraju radovi na uređenju prostora oko džamije, a paralelno s tim ukrašava se i grad, njegove glavne ulice,  kao i uređenje dvorišta i avlija.  Već su sve kapije otvorene, a Kozlučani spremni za doček gostiju, a o njihovom gostoprimstvu suvišno je bilo šta reći. U jednom trenutku dobiješ sliku kako su nekada naši stari dočekivali i ugošćavali musafire, što mi sada pročitamo samo u knjigama. Od srca nazvan selam, dimije, šerbe, kahva, ma šta drugo reći nego lijepa naša tradicija. I dobri i dragi naš narod.

„Pripreme za ponovno otvaranje džamije u Kozluku teku po planu i ova džamija će biti ponovo otvorena kao što je i planirano 24. jula ove godine.  Ovo je rezultat sastanka Organizacionog odbora svečanosti ponovnog otvaranja džamije, održanog u Kozluku pod rukovodstvom Abdulaha Jatića.  Džematski odbor je zaista odradio svoj dio posla, kao i mjesna zajednica Kozluk. Također smo nekolko puta održali sastank i sa predstavnicima policiske stanice Kozluk u vezi bezbjednosne situacije, i kao prvi čovjek Kozluka mogu da kažem da će ovo biti jedna od najboljih manifestacija u Podrinju, jer svako radi svoj dio posla, istakao je Fadil Banjanović - Bracika predsjednik MZ Kozluk.

Kozlučani su, zaista mislili na sve segmente kada je u pitanju proklanjavanje, tako su maksimalno uključili sve institucije od hitne pomoći, cisterni za vodu, vatrogasnih vozila, do redara koji će  biti na usluzi gostima na dan proklanjavanje Kozlučke džamije.

Farzila Džuzdanović