A+ A A-

Održana manifestacija ''Dani Gaibije'' u Bosanskoj Gradišci

U Bosanskoj Gradišci je u organizaciji Medžlisa IZ Bosanska Gradiška održana vjersko-kulturna manifestacija pod nazivom „Dani Gaibije". Ovo je već četvrta godina kako se organizira ova manifestacija a prema odluci organizacionog odbora obilježava se svakog trećeg utorka u mjesecu julu. 

Cilj ove manifestacije je kroz niz kulturnih događaja prisjetiti se Gaiba efendije, koji je dug period živio u Bosanskoj Gradišci. Šejh Gaibija je  prije svega bio imam, koji je širio znanje i djelovao svojim predanim radom u Bosanskoj Gradišci, a njegovo turbe se nalazi u krugu današnjeg mezarja Tekija. O Gaib efendiji svi ponešto znaju, a o njegovom životu i djelu pisao je historičar prof. Husref Hadžialagić u knjizi '' Šejh Gaibija ''. 

Ovogodišnja manifestacija je počela 16. jula centralnim džuma-namazom za područje Medžlisa, koji je klanjan u mesdžidu Talovi. 

U kulturnom centru Gradiška 19. jula održana je javna tribina pod nazivom „Uticaj vjere na duhovno stanje pojednica i zajednice". O ovoj temi govorili su svi predstavnici vjerskih zajednica iz Bosanske Gradiške. Glavni predavač bio je dr. Nusret Isanović, koji je nadahnuto govorio o svim prilikama i pojavama u današnjem društvu, i vraćanju vjeri. Ispred pravoslavne crkve na ovu temu  govorio je Nebojša Đogatović, učenik trećeg razreda bogoslovije u Foči. Prisutan je bio i protonamjesnik Mirko Milisavić iz Bosanske Gradiške, koji se uključio u diskusiju. 

Na tribini se obratio i Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki ukazujući na važnost današnje teme  te pohvaljujući organizatore današnjeg skupa. Muftija je izrazio zadovoljstvo što su prisutni svi predstavnici vjerskih zajednica. Na tribini je bio prisutan i Nikola Kragulj, načelnik Općine. Pokrovitelj ove tribine bio je kultruni centar Gradiška. Istog dana poslije akšam namaza u mesdžidu Talovi proučen je i zajednički zikr. 

IMG_1254

Sutradan, 20. jula nakon podne namaza u mesdžidu Talovi u prisustvu velikog broja džematlija proučen je tradicionalni mevlud. Prisutnima se obratio Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa govoreći o važnosti učenja vjere u današnjem vremenu te o prilikama sa kojima se svakodnevno susrećemo. Zatim se obratio Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki. Muftija je govorio o moralnim kvalitetama čovjeka te o važnosti okupljanja zajednice ljudi i širenju islama. Muftija je također zahvalio organizatoru ovogodišnje manifestacije i svim aktivistima koji su pomogli da i ovogodišnja manifestacija pruži dosta poučnih informacija. 

Manifestacija '' Dani Gaibije '' iz godine u godinu bilježi veće prisustvo džematlija a i ostalih građana Bosanske Gradiške, što se moglo primjetiti i ove godine. Istaknuto je da je današnjem društvu potrebno duhovno pročišćenje i jačanje vjere te međusobno razumijevanje koje se i na ovoj manifestaciji moglo primjetiti. 

(www.mizbosanskagradiska.com)