A+ A A-

Naibu-reis na otvorenju džamije u Tešnju

Naibu-reis hafiz Ismet ef. Spahić je u petak, 16. jula 2010. godine, boravio u Tešnju gdje je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme prisustvovao svečanom otvorenju džamije u džematu Piljužići.

tesanj-piljuzici-2010-2

Tokom svog obraćanja naibu-reis je prenio selame od reisu-l-uleme i izrazio svoje zadovoljstvo što je prisutan na svečanosti u ovom džematu pred velikim brojem vjernika koji su odvojili svoje vrijeme i došli da uveličaju radost čestitim džematlijama Piljužića.

„Mi smo na ovom svijetu sa zadaćom i svima nam je određen rok trajanja. Ovo je naše vrijeme, najbolje vrijeme, vrijeme u kome možemo graditi džamije, u kome možemo posjećivati i ulaziti u džamije, a možemo ulaziti i u birtije, znajte da za svaki korak prema džamiji imaš jedan sevab i brisanje jednog grijeha, a Allah dž.š. kaže - Meni je obaveza da počastim onoga ko uđe u moju kuću - džamiju", naglasio je hafiz Spahić.

tesanj-piljuzici-2010-1

Potom je zatražio od prisutnih da se čuvaju i loših misli - i to je grijeh, te podsjetio da osim islama nema druge ideologija koja osuđuje lošu misao. Stoga iskreni vjernik ne može pomisliti ništa ružno, a kamo li to reći ili učiniti. Onaj ko nema čvrstu vjeru može reći da je u Dobrovoljačkoj bio zločin, te je pozvao prisutne da obavezno izađu na izbore ali i da dobro razmisle kome će dati svoj glas, kako ne bi u Bosni i Hercegovini bila najjača politička partija ona koja ovu zemlju ne voli.

Na kraju svog obraćanja naibu-reis je svim prisutnima čestitao predstojeći Ramazan sa željom da ga u zdravlju i rahatluku isposte.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i zenički muftija mr. Ejub ef. Dautović, zatim glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Zavidovići Sulejman ef. Efendić te dr. Šefik Kurdić koji su tokom svog obraćanja ukazali na značaj džamija i važnost njihove izgradnje jer su to centri iz kojih će buduće generacije izlaziti odgojene u duhu islama te na taj način ispunjavati svoje obaveze prema Allahu dž.š.

tesanj-piljuzici-2010

Povodom ove svečanosti u ovoj novosagrađenoj tešanjskoj džamiji je proučen i mevlud koji su proučili tešanjski imami te gosti iz drugih medžlisa. Svečanom otvaranju je prisustvovao i veliki broj vjernika iz drugih krajeva naše domovine koji su u Tešanj organizirano došli autobusima.

(www.iz-tesanj.ba)