A+ A A-

Otvorenje džamije u Lastvi kod Trebinja

U subotu (17.07.2010. godine), u Lastvi kod Trebinja svečano je otvorena obnovljenja džamija čiju je obnovu vlastitim sredstvima financirao vakif Adamir Jerković.

lastva-trebinje-2010-1

„Nema sukoba civilizacija, nema sukoba džamija i crkava, nema sukoba vjera, postoje samo sukobi zamračenih umova", kazao je banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić u svom obraćanju vjernicima na svečanom otvorenju.

lastva-trebinje-2010

Banjalučki muftija je u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme, proglašavajući obnovljenu džamiju vlasništvom Islamske zajednice, ključeve i pravo otvorenja povjerio je vakifu Adamiru Jerkoviću koji je iz vlastitih sredstava finansirao cijelu njenu  obnovu. 

Iznoseći razloge zbog čega se odlučio novac uložiti u obnovu džamije u Lastvi Adamir Jerković je istako kako se odlučio na taj korak u znak aktivnog sjećanja na svog rahmetli babu Hasana koji se sredinom prošlog stoljeća iz Lastve preselio u Zenicu, ali i zbog njegovog svjedočenja islama te zalaganja za cjelovitost Bosne i Hercegovine. „Ova džamija ima veliku vrijednost za islam i povratak ljudi na svoja ognjišta", pozivajući vjernike da ne dopuste da ona ostane samo nacionalni spomenik već i da aktivnu učestvuju u kreiranju svoje sudbine i sudbine svoje djece te da iziđu na predstojećim izborima i glasaju za cjelovitu Bosnu i Hercegovini.

lastva-trebinje-2010-2

Mostarski muftija h Seid ef. Smajkić podsjećajući na činjenicu kako je obnova porušenih objekata naš dug prema našim precima ali i prema nama samima zahvalio se Adamiru Jerkoviću na njegovom doprinosu u tom procesu ali i svim drugim ljudima koji nisu zaboravili svoj rodni zavičaj. Okupljenim vjernicima obratili su se još Zoran Sorajić, zamjenik načelnika općine Trebinje, Bajro ef. Agović, sekretar Mešihata IZ Crne Gore i Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora IZ u BiH.   

lastva-trebinje-2010-3

Okupljene vjernike iz skoro svih gradova naše zemlje posebno je oduševio govor banjalučkog muftije Edhem ef. Čamdžića. Naglašavajući činjenicu kako suživot i upućenost naroda u Bosni i Hercegovini nikada nisu niti će imati alternative muftija Čamdžić  je zaključio: „Nema tolerancije jednosmjernog pravca, tolerancija i uvažavanje je dvosmjeran proces i stoga mi je drago da su na današnjoj svečanosti prisutni predstavnici Općine Trebinje. To je tolerancija koju zagovara Islamska zajednica u našoj zemlji."

U programu svečanog otvorenja su nastupili članovi hora Kevser iz Sarajeva i hafiz Jahja Imamović.

(www.medzlis-trebinje.ba)