Promo banner

A+ A A-

Trebinje: Književno veče sa Isnamom Taljićem

Medžlis Islamske zajednice Trebinje je u petak (16.07.2010. godine), uoči otvorenja obnovljene džamije Adamira Jerkovića u Lastvi, u avliji upravne zgrade Medžlisa upriličio Književno veče sa Isnamom Taljićem.

taljic-trebinje-2010

Taljić nije tek slučajno odabran kao gost književnik da izbirljivoj trebinjskoj publici govori o svom književnom stvaralaštvu. Taljićev nepokolebljiv odnos prema svetosti bošnjačkog identiteta, kulturi i baštini prečesto i nauštrb valstitog komoditeta, dovodi ga u usku vezu sa otvorenjima džamija, povratkom u našoj zemlji i čini ga iznimnim čuvarom ukupnog bošnjačkog pamćenja.", istaknuto je tokom promocije. Isnama Taljića trebinjskoj publici predstavio je Adamir Jerković vakif džamije u Lastvi koja će danas biti svečano otvorena.

Sam Taljić od svog raskošnog književnog opusa za koji je dobio brojna književna ostvarenja i nagrade,  kako u našoj zemlji tako i inostranstvu, fokusirao se na samo dvije knjige i to:„Tajna Knjiga Endelusa" i „Roman o Srebrenici", s obzirom na činjenicu da se Trebinjci, koji danas žive širom svijeta, najbrže i najlakše  identificiraju s tim sudbinama. Taljić je, između ostalog, tokom predstavljanja knjige o Endelusu, kazao kako su u Enedlusu u vrijeme potpunog egzodusa muslimana živili i preci nekih trebinjskih porodica.

O Taljićevoj „Tajnoj knjizi Endelusa"  govorio je i Dženan Handžić, zamjenik direktora medrese u Visokom. Ovo je roman koji govori o civilizaciji koja je pokrštena, protjerana ili pobijena, i prema tome, muslimani u Evropi nisu uzgredna činjenica i muslimanska duhovnost je dio ukupnog evropskog nasljeđa", zaključio je Handžić.

taljic-trebinje-2010-1

U drugom dijelu večeri sa Isnamom Taljićem  predstavljen je „Roman o Srebrenici" čime se praktično i ovaj grad pridružio obilježavanju genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

U zabavnom dijelu programa, na radost Trebinjaca, nastupili su hor Kevser iz Sarajeva i hafiz Jahja Imamović.

Hasan Eminović