Promo banner

A+ A A-

Poruke predsjednika SAD i premijera Velike Britanije u povodu genocida u BiH

srebrenica_tabutiU povodu obilježavanja 15. godišnjice genocida u Bosni i Hercegovini i ukopa 775 žrtava genocida u Potočarima, 11. jula 2010. godine, Barack Obama predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i David Cameron premijer Velike Britanije uputili su poruke u kojima je istaknuto da je Srebrenica "mrlja na našoj kolektivnoj savjesti", odnosno "genocid u Srebrenici postidio je Evropu". 

Premda su obje ove poruke objavljene u javnosti, zbog važnosti ovih poruka i njihovog sadržaja Rijasetov web portal ih javnosti prezentira u integralnom obliku. 

Poruka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država    

Predsjedniče  Silajdžić, predsjedniče Komšić, načelniče Suljić, predsjednici, premijeri, ministri, ekselencije, eminencije, dame i gospodo, i što je najvažnije, porodice onih koji su toliko propatili. 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama, zamolio me da vam prenesem njegovu ličnu poruku na ovoj tužnoj komemoraciji. 

Citiram:

- Povodom petnaeste godišnjice genocida u Srebrenici, u ime Sjedinjenih Država, porukom se pridružujem onima koji su se sastali danas da izraze žalost nad velikim gubitkom i da razmisle o nepojmljivoj tragediji. 

Na današnji dan prije petnaest godina, uprkos decenija zaklinjanja na "nikad više", na ovim poljima i u ovim brdima ubijeno je 8.000 muškaraca i dječaka. Oni su bili braća, sinovi, muževi i očevi, a okončali su kao žrtve genocida.  

Rekao sam i vjerujem da je užas Srebrenice mrlja na našoj kolektivnoj savjesti.

Danas, kad mnoge ispraćamo na vječni počinak, mi im odajemo počast misleći na njih i tugujući sa njihovim porodicama. Oni su bili ljudi koji su željeli živjeti u miru i koji su vjerovali obećanju da će ih međunarodna zajednica zaštititi, ali - u trenutku njihove najveće potrebe - bili su prepušteni sami sebi.  

Samo ste vi, koji ste te dane preživjeli i koji ste izgubili svoje najmilije, u stanju osjetiti taj nezamisliv užas.  Vi nosite taj teret i živite sa osjećajem boli i gubitka svakog trena svog života. Ovaj zločin je natjerao međunarodnu zajednicu da reaguje i zaustavi masakr nad civilima, i od tada je pomen na Srebrenicu povezan sa snažnim osjećajem potrebe da svijet mora odlučno reagovati kadgod je suočen sa zlom. 

U proteklih 15 godina, Sjedinjene Države su zajedno s vama promovisale mir i pomirenje u ovoj nemirnoj zemlji. Jasno nam je da ne može biti trajnog mira bez pravde i znamo da ćemo biti prosuđivani prema naporima koje ulažemo u traženje pravde za srebreničke žrtve i one koji  ih oplakuju. 

Pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost za počinjene zločine, kompletnu identifikaciju i utvrđivanje istine o nestalim, te sudski progon i osudu za izvršioce genocida.  To uključuje i Ratka Mladića koji je predvodio egzekucije a koji je još uvijek na slobodi.  Sjedinjene Države pozivaju sve vlade da udvostruče napore na pronalaženju odgovornih, na njihovom hapšenju i izvođenju pred lice pravde. Time bi se odala počast srebreničkim žrtvama i ispunila naša moralna i zakonska obaveza da ne dozvolimo da zločin takvih strašnih razmjera, ostane nekažnjen. 

Naša je sveta dužnost da pamtimo okrutnosti koje su se ovdje desile i da spriječimo ponavljanje sličnih zločina. Imamo obavezu prema žrtvama i prema preživjelim članovima njihovih porodica.  I naša je odgovornost prema budućim generacijama cijeloga svijeta da se obavežemo da odbijamo biti puki svjedoci zla; gdjegod i kadgod se desilo moramo biti spremni da branimo dostojanstvo čovjeka. 

Neka vas sve Bog blagoslovi, i neka Bog blagoslovi sjećanje na one koji ovdje počivaju, kaže se u poruci Baracka Obame, koju je u Potočarima pročitao ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Charles Eglish. 

Britanski premijer David Cameron: Genocid u Srebrenici postidio Evropu

Britanski premijer David Cameron u povodu 15. godišnjice genocida u Srebrenici objavio je izjavu u kojoj se kaže:
"Danas se obilježava 15. godišnjica masakra u Srebrenici, u kojem je ubijeno više od 8.000 bosanskih muškaraca i dječaka dok su spašavali svoje živote bježeći kroz šumu. Još i danas, ostaci mnogih žrtava nisu pronađeni i identifikovani, a njihove porodice još tragaju za okončanjem.
Svima onima koju su izgubili svoje najdraže, izražavam svoje duboko žaljenje na ovu godišnjicu.

Nikada ne smijemo zaboraviti čin genocida koji se desio u Srebrenici. To je zločin koji je postidio Evropu. Žrtvama smo dužni izvući pouku iz Srebrenice: da se zlu mora suprotstaviti ako se želi zaštititi čovječanstvo. Žrtvama smo dužni osigurati da se neumoljivo traga za onima koji su optuženi za ovaj strašni zločin sve dok se oni ne izvedu pred lice pravde. Britanska vlada koju ja predvodim neće stati u svojim nastojanjima da se Ratko Mladić izvede pred Međunarodni krivični tribunal u Hagu, kao i drugi bjegunci poput Gorana Hadžića.

Istovremeno, moramo nastaviti graditi svjetliju budućnost za Bosnu i Hercegovinu i region. Pozdravljamo nedavno učinjene korake ka pomirenju poput koraka Parlamenta Srbije kojim se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici i izražava izvinjenje žrtvama.

Nova britanska vlada će posvetiti veliki interes regionu. Snažno ćemo se zalagati da pomognemo Bosni i Hercegovini i cijelom regionu Balkana da napreduje, te da se u datom trenutku pridruži Evropskoj uniji i NATO-u.

Ali dok gledamo u budućnost, obećavamo da nikada nećemo zaboraviti prošlost,i da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo da se takva strahota nikada ne ponovi", istaknuto je u izjavi britanskog premijera Davida Camerona.