Promo banner

A+ A A-

11. juli - Dan sjećanja na Srebrenicu u Grand Rapidsu i Kentwoodu u Michiganu

Nakon usvojene rezolucije HR311 na nivou savezne države Michigan, gradovi Grand Rapids i Kentwood, Michigan donijeli proglase obilježavajući 11. juli, 2010 kao Dan sjećanja na Srebrenicu, te sedmicu 11. jula kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Grand Rapids u sedmici 11. - 18. jula 2010.

Već šestu godinu za redom grad Grand Rapids u Michiganu, na čelu sa časnim gradonačelnikom George Heartwellom usvaja proglas obilježavajući genocid počinjen u Srebrenici, te sedmicu posvećenu Bosni i Hercegovini. Grand Rapids je drugi po veličini grad u državi Michigan koja također već drugu godinu za redom usvaja rezoluciju posvećenu Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Današnja redovna sjednica gradske vlade grada Grand Rapidsa je započeta čitanjem proglasa grada Grand Rapidsa za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. Gradonačelnik Heartwell se ovrnuo na stradanja Bošnjaka za vrijeme rata u BiH, te na važnosti bošnjačke zajednice u Grand Rapidsu, preko 5,000 Bošnjaka u Grand Rapidsu, a koji na najbolji moguć način doprinose razvoju ove zajednice. Nakon uvodnih riječi, te čitanja proglasa, gradonačelnik Heartwell je prisutnim predstavnicima organizacija uručio kopiju proglasa.

Gradonačelniku Heartwellu je prošle godine za vrijeme vanredne Skupštine KBSA uručena specijalna zahvalnica gradonačelnika Srebrenice, Udruženja preživjelih logoraša, te KBSA. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici ispred bošnjačkih organizacija u Grand Rapidsu, Ahmet Kadić, potpredsjednik UO Koordinacije KBSA za Michigan, imam dr. Muaz Redžić, Bosanski Kulturni Centra, Sanel Fazlić bivši predsjednik UO BCC, predsjednik UO Islamskog Kulturnog Centra u Grand Rapidsu, Jasminko Hodžić, te imam Edip Makić ispred ICC Behar. Ovime je činom pokazano jedinistvo svih bošnjačkih organizacija u Grand Rapidsu.

img_2524

Prisutnima se u ime bošnjačkih organizacija u Grand Rapidsu, i u ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, obratio mr. Haris Alibašić i zahvalio se na podršci na koju Bošnjaci Grand Rapidsa nailaze i na dobrodošlicu u ovome gradu i saveznoj državi.

Također je grad Kentwood u državi Michigan usvojio proglas Dana Sjećanja na Srebrenicu 11 Jula 2010 i sedmicu odavanja počasti Bosni i Hercegovini. Ovo je treća godina zaredom da gradonačelnik Richard Root i Gradsko vijeće Kentwood-a podržavaju i usvajaju slične proglase. U Kentwoodu također živi veliki broj američkih Bošnjaka i bh građana.

1. jula ove godine, a drugu godinu zaredom, Zastupnički Dom države Michigan usvojio je rezoluciju HR 311 kojom se 11 juli. 2010 proglasio Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmica 11 jula 2010, kao Sedmica Počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan. Predstavnici svih stranaka zastupljenih u Domu su jednoglasno usvojili rezoluciju..

Prijevodi rezolucije i proglasa

Michigan Rezolucija br. HR 311

Rezolucija kojom se objavljuje 11. juli kao Dan sjećanja na Srebrenici sedmica 11. jula kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan u sedmici 11. jula 2010 i.

DAJE SE NA ZNANJE, Američki senat i Američki Dom predstavnika su usvojili rezoluciju kojom se priznaje da je genocid učinjen od strane srpskih snaga u Srebrenici i u čitavoj Bosni između 1992. i 1995. godine.; i

DAJE SE NA ZNANJE, 11. jula 2010. godine se se komemorativno obilježava četrnaesta godišnjica srebreničkog masakra u kojem je najmanje 8,327 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30,000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Europi otkako se desio holokaust; i

DAJE SE NA ZNANJE, ova godišnjica povećava spoznaju o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno se podsjeća onih koji su poginuli zbog politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine; i

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike krovna organizacija zatražio usvajanje ove rezolucije; i

DAJE SE NA ZNANJE, ovim država Michigan priznaje važnost ovog događaja kako bi se došlo do pravednog okončanja za sve građanje BiH kroz istinu i pravdu; i

SADA I OVIM PUTEM, Dom Predstavnika države Michigan ovime objavljuju dan 11. jula kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula svake godine, kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u državi Michigan te ovim povodom pozivamo sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida, stoji u proglasu koji je usvojio Dom Predstavnika države Michigan.

 Proglas - Grand Rapids 2010

Proglas kojom se objavljuje 11. juli kao Dan sjećanja na Srebrenici sedmica 11. jula kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini u gradu Grand Rapids u sedmici 11. jula 2010 i.

DAJE SE NA ZNANJE, 11. juli 2009. godine se se komemorativno obilježava petnaesta godišnjica srebreničkog masakra u kojem je najmanje 8,327 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30,000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Europi otkako se desio holokaust; i

DAJE SE NA ZNANJE, ova godišnjica povećava spoznaju o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno se podsjeća onih koji su poginuli zbog politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine; i

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kongres Bošnjaka Sjeverne zatražio usvajanje ove rezolucije; i

DAJE SE NA ZNANJE, ovim grad priznaje važnost ovog događaja kako bi se došlo do pravednog okončanja za sve građanje BiH kroz istinu i pravdu; i

SADA I OVIM PUTEM, Ja, George K. Heartwell, gradonačelnik grada Grand Rapidsa, ovim objavljujem dan 11. jula 2010 kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula svake godine, kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Grand Rapidsu te ovim povodom pozivam sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve, stoji u proglasu koji je potpisao George K. Heartwell.

Proglas grada Kentwooda

Rezolucija kojom se objavljuje 11. juli kao Dan sjecanja na Srebrenicu i sedmica 11. jula kao Sedmica počasti Bosni i Hercegovini u u gradu Kentwood u sedmici 11. jula 2010. godine.

DAJE SE NA ZNANJE, Američki senat i Američki Dom predstavnika su usvojili rezoluciju kojom se priznaje da je genocid počinjen od strane srpskih snaga u Srebrenici i u čitavoj Bosni između 1992. i 1995. godine.

DAJE SE NA ZNANJE, 11. jula 2010. godine se se komemorativno obilježava petnaesta godišnjica srebreničkog masakra u kojem je najmanje 8,327 nevinih bošnjačkih civila ubijeno i 30,000 ih je protjerano iz svojih domova u najgorem zločinu protiv civila u Europi otkako se desio holokaust.

DAJE SE NA ZNANJE, ova godišnjica povećava spoznaju o tragičnom stradanju Bošnjaka i počasno se podsjeća onih koji su poginuli zbog politike etničkog čišćenja i agresije na cijelom teritoriju države Bosne i Hercegovine.

DAJE SE NA ZNANJE, da je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zatražio usvajanje ove rezolucije.

DAJE SE NA ZNANJE, ovim grad Kenwtood priznaje važnost ovog događaja kako bi se došlo do pravednog okončanja za sve građane BiH kroz istinu i pravdu.

SADA I OVIM PUTEM, da ja gradonačelnik Richard Root ovime objavljuju dan 11. juli, 2010 kao Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula svake godine, kao Sedmicu počasti Bosni i Hercegovini u gradu Kentwoodu te ovim povodom pozivamo sve građane da rade skupa kako bi se okončao krug nasilja i da promoviraju zajednički suživot za sve i sjećaju se žrtava genocida, stoji u proglasu koji je usvojen od Doma Predstavnika države Michigan.