Promo banner

A+ A A-

Bosanska Krupa: Hatme u džematu Tromeđa

kuranNedaleko od Bosanske Krupe, nalazi se jedan mali ali vrijedan džemat. Džemat nosi naziv po svome mjestu Tromeđa, a mjesto je dobilo naziv zbog geografskog polozaja. Tromeđa je smještena na granici tri općine, Bosanska Krupa, Bužim, i Cazin.

Ovaj džemat je formiran 2002 godine, i broji 87 domaćinstava.

Imam u ovom džematu od osnivanja je Husein ef, Sijamhodžić, koji je svojim maksimalnim angazmanom, trudom i ustrajnošću, uspio aktivirati i organizirati i džemat i mektebsku pouku, sagraditi sa svojim džematlijama novu i funkcionalnu džamiju i džematsku kuću..te uraditi džemat i organizirati džematlije da im na tome mogu pozavidjeti mnogi veći i jači džemati.

Imam Husein Sijamhodžić je svršenik Cazinske medrese, i u Islamskoj zajednici je već desetak godina, mnogo je doprinio na tom planu. Dovoljno govori činjenica da su mu ovogodišnje hatme u ovom novoformiranom i malom džematu pete po redu.
Na ovogodisnjim hatmama je izveo 8-ero dijece, a ukupno je u svih 5 generacija izučio 50-ero dijece.

Džamija na hatmama je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, prisutni su bili i imami medžlisa Bosanska Krupa i Bužima, te gosti iz drugih džemata. Djeca su pokazala zavidan nivo znanja, što je u svom govoru istekao na kraju i efendija Asim Nuhic-džemat Konjoder, koji se obratio na svečanosti. Ašare na kraju je proucio Muhamed ef. Begić -Dijelovi, a dovu Senahid ef. Harčević-Selimovo Brdo.
Još su bili prisutni i imami: Ekrem ef. Mehulić-Mahmić Selo, Omerović ef. Nedžad-Oraščani, Asmin ef. Mahmić-Hafizovići.

Hatme su dali sljedeći polaznici: MEHIĆ (EKREM) KENAN, HADŽIĆ (HASAN) HARIS, MUŠIČ (BEGAN) ADMIR, HADŽIĆ (SALIH) IBRAHIM, MEHIĆ (SAFET) RUSMIR, TOPALOVIĆ (SEAD) DŽENISA, HADŽIĆ (NURFET) SELMA, MEHIĆ (EKREM) EMINA

Muhamed Begić