Promo banner

A+ A A-

Obilježavanje 15. godišnjice genocida u Syracuse, država New York

srebrenica-obiljezavanje-genocida-sadAgresija na nezavisnu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu prisilila je bošnjacki narod da ode u muhadžirluk u mnoge zemlje svijeta, kako bi u njima našli smiraj, u miru oplakali svoje ubijene, krenuli naprijed i vrijednim radom, kako jedino i znamo, izgradili nove domove, nove nade iako uz stalne uzdahe za domovinom i rodnim toprakom. Hvala Bogu većina Bošnjaka je uspjela u "bijelom svijetu" a pored radnih obaveza uspijevaju se organizovati u džemate Bošnjaka, tako da su u nekim zemljama grupacija sa najviše osnovanih džemata i izgrađenih džamija u zadnjih deset godina. Takav slucaj je i u SAD gdje je u zadnjih deset godina osnovano preko 40 novih džemata s naznakom da će, ako Bog da, u slijedećih deset godina biti otvoreno makar još toliko.

Bošnjaci u Syracusu
Bošnjaci su dolazili u SAD organizovano a tako i nastanjivani u pojedine države i gradove. Jedna grupa od oko 3000 Bošnjaka, većinom porijeklom iz Podrinja (Srebrenica, Vlasenica i Bratunac), nastanjena je u grad Syracuse, država New York. Ova grupa Bošnjaka je iz onog dijela našeg naroda koji je pretrpio najveće gubitke u prethodnom ratu. Većina njih su preživjeli srebrenički genocid, dijele istu bol, iste patnje, istu tugu. Dobro jedan mladić reče, kada je neki gost dosao u bošnjačku džamiju u Syracusu i rekao da je u džamiji većinom omladina, a ovaj mu mladić odgovori: "Mi i nemamo mnogo starijih jer su većinom ostali u Srebrenici!"

Iako genocidom desetkovani vrijedni Bošnjaci u Syracusu su uspjeli postići mnogo, većina ih je kupila kuće, većina je zaposlenih uprkos krizi i besposlici. Mnogo je novosklopljenih brakova djece koja su odrastala bez očeva, sad su ta djeca, mladi roditelji, dokaz da se Bošnjaci i pored teške sudbine dižu i nastavljaju naprijed svjesniji i bolji nego njihovi preci.

Bošnjaci u gradu Syracuse su osnovali džemat pod nazivom: Islamski kulturni centar Bošnjaka Syracuse, kupljena je zgrada koja je pretvorena u omanju džamiju. Snagom i zalaganjem vrijednih džematlija džemat je nekoliko godina preživljavao bez imama, a u aprilu ove godine džemat je dobio i prvog imama. Od tada je džemat počeo da diše punim plućima, pokrenute su mnoge aktivnosti: Kursevi sufare za odrasle i za djecu, poslije akšamska predavanja, sedmična porodična sijela džematlija, kvizovi i nagradne igre, izleti, osnovan je hor koji broji oko 25 članica, hor je već imao dva značajnija nastupa kod kuće i u gostima, pokrenuta je mektebska nastava u kojoj se djeca uče ne samo vjeri nego i bosanskom jeziku i bošnjačkoj tradiciji i kulturi a već broj polaznika mektebske nastave prelazi brojku od 80 učenika raznih uzrasta. Petkom se hutba u džamiji održava na bosanskom i engleskom jeziku. Pokrenuto je toliko mnogo aktivnosti da je džamija postala premala i pretijesna za sve planirane aktivnosti pa džematski odbor u saradnji sa imamom planira kupovinu većeg prostora koji bi zadovoljio naše potrebe.

Program obilježavanja godišnjice genocida
Od početka ove godine Džematski odbor je pripremao projekat obilježavanja 15 godina od genocida u Srebrenici, projekat je bio okrenut obavještavanju lokalnog američkog stanovništva na ono što se desilo bošnjačkom narodu pa je izveden na engleskom jeziku. 11 jula ove godine, nakon proučenog tevhida i dove koji su proučeni u prepunoj džamiji, drugi dio programa, na engleskom jeziku, je izveden u Palace theatru sa početkom u šest sati poslije podne. Programu su prisustvovali mnogi gosti iz vlasti i javnog života Centralnog New Yorka: predstavnici lokalne i federalne vlasti grada Syracuse, kongresmen Mafey, gradonačelnik komšijskog grada Utica, a imali smo posebnu čast da ugostimo kao predavača i Muhameda Šaćirbeja, prvog ambasadora Republike Bosne i Hercegovine pri UN-u i bivšeg ministra vanjskih poslova RBiH. Od bošnjačkih uglednika programu je prisustvovao i Džemo Hot predsjednik koordinacionog odbora Kongresa Bošnjaka 2000.god. i predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje Kongresa Bošnjaka svijeta.

U prepunoj Sali Palace theatra je bilo preko 500 prisutnih gostiju a program je uvodom i pozdravnim govorom otvorio predsjednik IKCBS Suad Omerović. On je prisutne obavijestio o broju Bošnjaka u gradu Syracuse, o načinu na koji su Bošnjaci organizovani (kao Islamski kulturni centar Bošnjaka Syracuse), o aktivnostima koje Centar provodi te o samom razlogu okupljanja za 11. juli 2010. Predsjednik je rekao: "...Mi nećemo dopustiti da se našem narodu ponovi genocid ali ne želimo da se to desi bilo kojem narodu na svijetu i to je glavni razlog našeg današnjeg okupljanja..." Pored predsjednika, skupu se obratio i gradonačelnik Utice David Roefaro, koji je mnogo pomogao značajnu skupinu Bošnjaka nastanjenu u gradu Utica. Bilo je još govornika ispred grada Syracuse. Moram naglasiti da je Uprava grada Syracuse dala veliku podršku projektu obilježavanja 15 godina od genocida u Srebrenici, te se nadamo da se razvila jedna dobra saradnja lokalne uprave i bošnjačke zajednice u gradu Syracuse. Odajući priznanje Bošnjacima nastanjenim na široj periferiji grada Syracuse, gradska uprava je izdala proklamaciju u kojoj 2. juli proglašava kao dan bošnjačke zajednice u gradu Syracuse.

Naš glavni gost predavač je bio Muhamed Šaćirbej koji je sve prisutne ostavio bez teksta svojim predavanjem.
Pričajući o svojoj zemlji i svom napaćenom narodu mogle su se vidjeti suze u očima gospodina Šaćirbeja a često je morao i zastajati da bi smirio uzburkale emocije. Između ostalog je rekao: "Genocid i genocidna politika u BiH još traju i tako će biti sve dok BiH ne bude kao i SAD: jedna nacija u jednoj državi, sve dok ne nestanu granice nastale ratom i dok svi građani BiH ne budu slobodno i bez represije živjeli u bilo kojem dijelu BiH..." Na kraju je prikazan dokumentarni film "Killers" koji je za IKCBS snimio Mike Cauchon. Dokumentrani film govori o padu Srebrenice i onome što je slijedilo poslije a uz svjedočenja tri preživjele žrtve srebreničkog genocida koje sada žive u gradu Syracuse. Kao nagradu autoru za snimanje filma IKCBS mu je obezbijedio putovanje u Srebrenicu na obiljezavanje 16. godišnjice od genocida u Srebrenici 2011. god.

Na kraju programa su uručene zahvalnice momcima i djevojkama koji su dali veliki doprinos organizovanju samog programa. Nakon programa priređena je večera za goste a nakon toga poslije akšam namaza uz prisustvo Džeme Hota je izabran inicijativni odbor za osnivanje Kongresa Bošnjaka 2000 grada Syracuse. Incijativni odbor će što prije sazvati skupstinu koja će izabrati upravni odbor Kongresa Bošnjaka 2000 grada Syracuse. Nadamo se da ćemo zadržati i još bolje razviti dobre odnose sa lokalnom upravom i još bolje predstavljati naš narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Muris Neimarlija