A+ A A-

Brnjica za prosvjetne radnike u Izraelu

izraelski-vojniciU Izraelu je evidentan pritisak desnice na obrazovanje. Od škola se traži da učenike pripreme za regrutaciju. Neki direktori škola osuđuju izraelsku okupaciju i pripremaju učenike za sve što ih čeka na Zapadnoj Obali.

Od kada je u aprilu 2009. desničarska koalicija preuzela vlast u državi, ministar obrazovanja Gideon Sa'ar korak po korak znatno je promijenio nastavne planove i programe, ali i smjernice za rad profesora i nastavnika. Tako se Sporazum iz Osla između Izraela i Palestinaca u školama više ne primjenjuje, a djeci je dopušteno da za vrijeme pauza u dvorištu slušaju isključivo izraelsku muziku. Sloboda izražavanja je privilegija koju izraelski prosvjetni radnici više ne uživaju, a djeca svakako ne treba ni da se navikavaju na nju.
Ram Cohen direktor je Aleph-gimnazije u Tel Avivu. Iskusni pedagog se mnogo trudi da u njegovoj višoj školi svako slobodno može izraziti mišljenje, a i da učenike i učenice pripremi za političku stvarnost države u kojoj žive. Za njega to podrazumijeva prvenstveno zauzimanje vlastitog stava i neizbjegavanje neugodnih pitanja. Pred svojim učenicima Ram Cohen je oštro osudio, kako sam kaže, „43-godišnju izraelsku okupaciju i vladavinu nad životima palestinskog naroda."
Za izraelski radio on kaže: „Bili smo na izletu sa učenicima i njihovim roditeljima i pri tome posjetili kontrolne tačke na linijama razgraničenja između Izraela i Palestine. Otišli smo svojim očima vidjeti na šta liči život pod okupacijom tamošnjih ljudi. Ovaj izlet izašao je na vidjelo javnosti i prouzrokovao brojne proteste. Strasti je dodatno uzburkala činjenica da sam ja nedavno predložio da i religiozni Jevreji trebaju služiti vojsku što trenutno nije slučaj."

Nerazumijevanje i osude
I direktor jedne škole u Herzliyi naišao je samo na nerazumijevanje i osude kada je javno kritikovao najnoviju odredbu Ministra obrazovanja Gideona Sa'ara da izraelska armija po učionicama njegove škole treba vršiti propagandu za služenje vojnog roka.

Stavovi poput ovih trn su u oku brojnih poslanika vladajuće koalicije, ali i Sa'arove desničarkske partije Likud. Direktori su se tako morali pojaviti pred Disciplinskom komisijom i tamo odslušati kritike parlamentaraca iz Likuda poput ove:„Direktor škole koji 16-godišnjeg učenika bez formiranog stava i mišljenja šalje da vidi kontrolne punktove, za mene je nesnošljiv."

Direktor Cohen je uzvratio kako se od škola traži da učenike pripreme na regrutaciju. Stoga smatra svojom odgovornošću da mlade ljude adekvatno pripremi za sve što ih očekuje na Zapadnoj Obali, a to uključuje i činjenice da kroče na teritoriju koja je osvojena prije 43 godina, da to područje Izrael nije „oslobodio" nego okupirao i da vojska svakodnevno krši ljudska prava.

Nacionalistički trendovi
Nacionalistički trendovi u izraelskoj prosvjeti potpuna su novina, jer se pod bivšim Ministrom, inače predstavnikom radničke partije, Yulijom Tamirom ovakve stvari nisu događale. Tamir je čak, uprkos brojnim unutarpolitičkim otporima, uspio provesti odluku da se u školske knjige uvede sadržaj o tzv. Zelenoj liniji između Izraela i Zapadne obale iz 1967. godine. Direktor Ram Cohen o tome: „Jednostavno ne smije biti moguće da svaka nova vlast i svaki novi ministar koji dođe na tu funkciju može potpuno da mijenja obrazovni sistem i definiše ga po svojim predstavama, da određuje zelene linije na geografskoj karti, pa da ih slijedeći ponovo briše. Jedini koji se mogu boriti protiv smjernica ministarstva su roditelji učenika."

Ovakvi demokratksi procesi uopšte se ne dopadaju sadašnjem ministru Sa'aru. Tek nedavno je brojnim univerzitetskim profesorima zaprijetio strogim kaznama, jer su se zalagali za to da akademici iz drugih država bojkotuju Izrael sve dok traje okupacija palestinskih područja. „Takvi stavovi se ne smiju prihvatiti", izjavio je aktuelni izraelski ministar obrazovanja.

Izraelski dnevni list „Ha'aretz" objavio je odluku Ministarstva obrazovanja da iz udžbenika historije za narednu godinu potpuno izbaci lekcije koje obrađuju Sporazum iz Osla sa Palestincima ili Prvi libanski rat iz 1982. Umjesto toga, nastavni plan predviđa učenje o Mirovnom sporazumu sa Jordanom, te posljednje tri decenije migracije Jevreja u Izrael.

(www.dw-world.de)