Promo banner

A+ A A-

Ejup Ganić: "Nadam se da ću se vratiti u Sarajevo"

ejup-ganic-londonBivši član Predsjedništva Bosne i Hecegovine Ejup Ganić i vlada Srbije, koja traži njegovo izručenje, saznat će za manje od dvije sedmice u čiju je korist presudio britanski sud; odluka će biti saopćena u utorak 27. jula.

Sudac suda u londonskoj općini Westminster najavio je to nakon što je u srijedu, na kraju glavne rasprave, saslušao završne riječi Ganićevih odvjetnika i britanskog tužiteljstva, koje u ovom slučaju zastupa Srbiju. Obje strane kažu da su zadovoljne dokazima koje su iznijele pred suca i kako očekuju presudu u svoju korist.

Izvještač koji je za BBC je pratio posljednji dan pretresa podsjeća da su prošla četiri mjeseca otkako je Ejup Ganić došao u Britaniju. Planirao je ostati svega nekoliko dana. Novinarima je rekao kako se sada nada da uskoro više neće morati svakog dana javljati ovdašnjoj policiji i da će se vratiti u Sarajevo.

"Nadam se da će odluka 27. jula biti pozitivna, u moju korist i da ću jednostavno završiti s ovim procesom. Ispitivanim sam pred dva suda koji su me oslobodila - na Haškom sudu i Sudu BiH koji vode strani suci", kazao je Ganić.

Upravo je to jedan od glavnih argumenata na kojem je u završnoj riječi insistirao Ganićev odvjetnik. Srbija, kako tvrdi, nije dostavila nijedan dokaz koji nije postojao kada su Haški sud i bosansko tužiteljstvo ispitali Ganićevu odgovornost za događanja u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine i zaključili da nema osnova za podizanje optužnice.

Štaviše, Ganićev branitelj je tvrdio da je srpsko tužiteljstvo obmanula sud tako što je u zahtjevu za izručenje preuveličalo dokaze i prešutjelo neke važne detalje, naprimjer da je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović u to vrijeme bio zatvorenik Jugoslavenske narodne armije i da je JNA u ta dva sudbonosna dana granatirala Sarajevo.

Odvjetnik odbrane je kao ozbiljnu manjkavost naveo i da u srpskom zahtjevu piše nešto što je netačno - da je Ganić prisustvovao sastanku na kojem je dogovoreno mirno povlačenje kolone JNA koja je kasnije napadnuta u Dobrovoljačkoj ulici.

BBC je upitao zamjenika srbijanskog tužitelja za ratne zločine Milana Petrovića, koji je pratio proces i pojavio se i kao svjedok, otkud takva greška.

"U zahtjevu ne stoji da je Ejup Ganić prisustvovao sastanku kada je dogovoreno između Alije Izetbegovića i generala Milutina Kukanjca, uz prisustvo međunarodnih faktora, da kolona JNA izađe. To tako i ne piše u zahtjevu. Tamo je rečeno da je on upoznat s tim dogovorom", kazao je Petrović.

Britanski tužitelj, koji je u ovom procesu zastupao Srbiju, insistirao je međutim da su dokazi koje je protiv Ganića prikupilo srbijansko tužiteljstvo dovoljno ozbiljni da se on izvede pred sud. Priznao je da u zahtjevu Srbije za izručenje ima ozbiljnih grešaka, ali je naglasio kako nijedna od njih nije toliko velika da bi potvrdila ono što govori odbrana - da je Srbija zloupotrijebila britansko pravosuđe.

Prilično vremena je britanski tužitelj posvetio nastojeći pobiti tvrdnju odbrane da Ganiću u Srbiji ne bi moglo organizirati pošteno i fer suđenje. Čitao je niz izvještaja neovisnih promatrača koji hvale suđenja za ratne zločine u Beogradu i kazao da je i Haški sud srbijanskom sudu prepustio jedan proces.

Ganićev odvjetnik je uzvratio da Haški sud Beogradu još uvijek nije prepustio da sudi nekome ko nije Srbin. Citirao je izvještaje u kojima se iznose primjedbe na neka suđenja u Beogradu i insistirao da je u Srbiji napravljena atmosfera u kojoj je nezamislivo da Ganić ne bude proglašen krivim.

Nije li upravo to najslabija tačka srbijanskog zahtjeva, pitao je novinar BBC-a zamjenika tužitelja Milana Petrovića.

"Jako je komplicirano dokazivati nešto što je svima dobro poznato. Veliki broj procesa koje je tužiteljstvo za ratne zločine procesuiralo pokazuje da ima fer suđenja u Srbiji, pa i za Ejupa Ganića i svako drugo lice koje bi se našlo u toj ulozi", odgovorio je Petrović.

I srbijansko tužiteljstvo i Ejup Ganić nadaju se da će presuda biti u njihovu korist.

Ganićeva kći Emina, koja je sve vrijeme u sudnici sjedila pored njega i redovito odvjetnicima davala sugestije napisane na malim papirima, ni trenutka ne sumnja da će odluka biti u korist njenog oca. Ali, kaže, ne može da ne žali zbog atmosfere koja je nastala oko cijelog slučaja.

"Kakvo pogoršanje je odnosima naših zemalja taj proces donio i probudio u nama neke najniže kvalifikacije. Čitala sam izvještaje u štampi kakve nisam vidjela od 1992. i 1993. godine. Poražavajuće je da jedna zemlja može tako zloupotrijebiti vlastiti imidž, na jedan tako čudan i bizaran način, i to u svrhu dobivanja jedne osobe koja je možda u trenucima rata predstavljala jedan od najrazumnijih glasova. Štaviše, moj otac je osoba koju je, što je ironično, najčešće kritizirala vlastita stranka, da je s previše afiniteta prema srpskom narodu", kazala je Emina Ganić.

Strana koja izgubi imat će pravo da se žali višem sudu, tako da pitanje da li će Ejup Ganić biti izručen Srbiji možda neće biti definitivno razriješeno 27. jula, zaključuje izvještač BBC-a.

(Fena)