Promo banner

A+ A A-

Sjećanje na šehide odbrane Blagaja i Hercegovine

Obilježavajući sedamnaestu godišnjicu najteže bitke za odbranu šireg područja Blagaja, imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar sinoć su u avliji blagajske tekije proučili mevlud i hatma dovu u znak sjećanja na 40 šehida koji su 13. jula 1993. g. poginuli braneći svoje domove i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Na području Blagaja, a u sastavu 48. brdske brigade i brigade Bregava, tokom rata živote je dalo oko 500 šehida. U okviru programa prisutnim su se obratili mjesni imam Hišam ef. Hafizović, Šerif Špago, jedan od preživjelih ratnih komandanata Armije RBiH, i mr. Sulejman ef. Čelikovoć, glavni imam Medžlisa IZ Kakanj.

sehidski-mevlud

„Nije slučajno da su, baš Blagaj i ova tekija bili najjužnija tačka slobodne teritorije Bosne i Hercegovine i najbiliža Časnoj Kabi. U ovoj činjnici su učitani znakovi koje trebamo prepoznavati i s tim velikim istinama koje su ostale iza naših šehida identificirati se, čuvati sjećanja i angažirati valstitu energiju kako bi cijela Bosna i Hercegovina bila jedinstvena država svih njenih naroda i narodnosti.", u svojim obraćanjima kazali su Hišam ef. i bivši komandant Šerif Špago.

sehidski-mevlud1


Špago je pozvao prisutne da nikada ne zaborave ono što su borci Armije RBiH učinili za slobodu ove zemlje. Tumačeći teološka značenja šehida u islamu ali i šehida u posljednjem ratu na području Bosne i Hercegovine, mr. Sulejman ef. Čeliković je kazao kako danas uživamo u blagodatima šehidskih zaostavština, pozivajući prusutne vjernike da ideal za koji su poginuli ne iznevjere. Čeliković se osvrnuo i na aktuelno društveno politički košmar koji drobi Bošnjake u Bosni, te kazao kako se Bosna voli zbog Bosne, a ne zbog poltitičara i političke stranke.
U programu obilježavanja sedamnaeste godišnjice od najsudbonosnije bitke za slobodu ovog dijela naše zemlje nastupio je i hor Nurullah iz Blagaja.

Hasan Eminović