A+ A A-

Minhen u znaku Srebrenice

Srebrenica je naša prošlost, naša sadašnjost i naša budućnost. Ako zaboravimo prošlost, sadašnjost će nam biti teška a budućnost uništena. Jer ono što se zaboravi brzo se povrati. Vođeni željom da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica, Islamska zajednica, džemat Fedžr, organizirala je 11. jula na centralnom Minhenskom trgu manifestaciju povodom sjećanja na 15 godina od počinjenog genocida u Srebrenici.

minhen-srebrenica-aktivisti

Vrijedni aktivisti džemata Fedžr su već od ranog jutra stajali na Marienplatzu (glavni minhenski trg) i dijelili fayere sa historijskim prikazom genocida, te izjavama očevidaca ovog strašnog masakra koji je počinjen u Srebrenici. Mnogi prolaznici su zastajali na postavljenim štandovima gdje su ih aktivisti kroz razgovor upoznavali o onom šta se dogodilo u Srebrenici. U 13:00h počeo je oficijelni program gdje se pred 1500 okupljenih ljudi obratilo više govornika. Na samom početku goste je pozdravio Muhamed Raković zatim se skupu obratio Bernd Poselt (Posselt) član Evropskog parlamenta. Poselt je zatražio da se što prije uhvati zločinac Ratko Mladić kako bi odgovarao za svoja nedjela koja je počinio prema nedužnom stanovništvu u Srebrenici. Istog mišljenja je bila i gospođa Sherer koja je u svom obraćanju naglasila sramotu Evrope a i cijeloga svijeta koji je mirno gledao dok su ubijali nedužnu djecu u Srebrenici.

Skupu se isto tako obratio i Memduh Kapicibasi zastupnik muslimana u Vijeću Minhena. Prisutnima se obratio i Sejad Sokolu koji je hronološki prikazao genocid u Srebrenici. Zatim se skupu obratio i dr Stefan Vimer (Stefan Wimmer) osnivač drustva "Prijatelji Abrahama". Dr Vimer je u svom obraćanju spomenuo da islam nije opasnost za Evropu te da mediji moraju prestati sa sataniziranjem religije, koja nosi u sebi mir i ljubav čitavom čovječanstvu. Skupu se obratio i imam džemata Izet ef. Bibić koji je u svom emotivnom obracanju naglasio opasnost od zaborava Srebrenice, isto tako pozvao je Srbiju a i ostale da ne omalovažavaju genocid nazivajući ga drugim imenima. U Srebrenici je pocinjen genocid a ne zločin, ono što sada vlast Srbije čini u Sandžaku to je moralni, pravni i ljudski zločin".

Tokom programa proučene su i ilahije koje su izazvale suze na očima prisutnih a izveli su ih Nuradin Crnovršanin i Mirza Ljivaković. Isto tako tokom cijelog programa od prisutnih ljudi, a i od prolaznika prikupljani su potpisi za mir u svijetu gdje je pokupljeno vise 1000 potpisa. Na kraju same manifestacije Mirza ef. Džafić imam iz Tevhida je proučio dovu za šehide Srebrenice, a onda se pustilo u zrak više od 800 balona na kojima su bila okačena imena šehida Srebrenice.

Svi prisutni su uzeli po jedan balon i prije puštanja pročitali su imena šehida koji su bili okačeni na njihovom balonu. Zatim su na binu izašli predsjednik džemata Halil Zornić, Sadija Klepo, Salim Demirel i Abdusamedin koji su prvi pustili balone u u zrak.

minhen-srebrenica-prisutni

Manifestaciji su pridsustvovali predstavnici mnogih bošnjačkih i turskih udruženja: džemata Tevhid, džemata Ikre, Zajednice sandžačke dijaspore, Udruženja Plava i Gusinja, Centra savremenih inicijativa, Humanitarnog udruženja „Čovjek pomaže čovjeku", Islamskog kulturnog centra, Turskog islamskog centra Fatih, Humanitarnog udruženja Sadake, Udruženja Pan Evropa Union, Udruženja "Prijatelji Abrahama", Islamskog foruma Penzberg, džemata Kosova, Islamskog centra Augsburg, kao i predstavnici mnogih drugih udruženja kojima se izvinjavamo ako smo ne namjerno izostavili njihova imena.

S. Resović