Promo banner

A+ A A-

UN napokon bez oklijevanja o Srebrenici

zgrada-un-nju-jorkNa komemoraciji posvećenoj tragediji u Srebrenici, koju je u centrali UN-a u New Yorku organizovala Stalna Misija BiH, najviši dužnosnici Svjetske organizacije ovog puta nisu se ustezali izgovoriti riječ genocid.

Pozivajući brojne članove diplomatskog kora da minutom šutnje odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u, ambasador Ivan Barbalić, već na samom početku je odgnao svaku sumnju kako će ova komemoracija biti obilježena. Oni koji su možda mislili da će u njegovoj poruci biti više diplomatske ambivalentnosti - prevarili su se.

Genocid nije tabu tema
"Jedanaestog jula 1995., tačno prije 15 godina, genocid se dogodio u Europi, u Bosni i Hercegovini", rekao je Barbalić govoreći potom o tome što se sve dogodilo u Srebrenici u trenutcima kada je ovaj bh. gradić, trebao biti zaštićen od strane UN-a, jer je bio proglašen za UN-ovu sigurnosnu zonu. "To se nije dogodilo", rekao je Barbalić, podsjećajući na dio odgovornosti koju je UN i priznao.

Na iznimno dobro posjećenoj komemoraciji, o kojoj se malo znalo do posljednjeg trenutka njenog organiziranja, obratio se i glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon. On je pažljivo slušao veleposlanika BiH, koji je o Srebrenici govorio ističući sve priznate historijske fakte.

Ni Ban Ki Moon se nije dvoumio
Iako se, prateći mnoge pisane poruke, te obraćanje UN-ovih dužnosnika uoči ove komemoracije, mogao steći dojam da dio UN-ovog establišmenta izbjegava riječ "genocid" kada je riječ o masovnom zločinu u Srebrenici, te da se radije služe terminom "masakr", glavni tajnik Ban Ki-Moon se nije dvoumio. Zločin u Srebrenici okarakterisao je onako kako su to učinili najviši sudovi UN-a:

"I Međunarodni pud pravde (ICJ) i Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji utvrdili su da strahota Srebrenice sadrži u sebi elemente genocida", bio je sasvim jasan prvi čovjek Svjetske organizacije Ban Ki-Moon.

Sličnu ocjenu ponudio je i predsjednik Generalne skupštine UN-a, libijski diplomata Abduselam Ali Traki. Obraćajući se prisutnom diplomatskom koru Traki je između ostalog podsjetio: "Naš kolektivni propust da reagujemo na dokaze o genocidu u Srebrenici, ostaje kao utega na našoj savjesti".

Vijeće sigurnosti odalo počast

Ovim riječima ova dvojica najviših dužnosnika Ujedinjenih naroda kao da su osujetila sve one koji u sistemu UN-a pokušavaju možda prekrajati historiju, kad je Srebrenica u pitanju.

Uostalom, i Vijeće sigurnosti je u ponedjeljak minutom šutnje svih 15 članica Vijeća, upravo na inicijativu diplomata iz BiH u New Yorku, odalo počast žrtvama genocida u Srebrenci. A ta se formulacija više ne može izbrisati iz historijskog arhiva ovog najvažnijeg organa Ujedinjenih naroda.

(www.dw-world.de)