A+ A A-

Pismo Bošnjačkog nacionalnog vijeća premijeru Turske

erdoganNajnovija demonstracija pravnog i političkog nasilja je pokušaj gaženja izborne volje Bošnjaka, iskazane na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, na kojima je ubjedljivo pobijedila Bošnjačka kulturna zajednica.

Premijeru Vlade Republike Turske
g. Taip Redžep Erdogan
- posredstvom Ambasade Republike Turske u Beogradu -

Vaša ekselencijo,
Bošnjaci na Balkanu, a posebno u Sandžaku, smatraju izuzetno važnim prisustvo Republike Turske na ovim prostorima. Historijski i kulturalni tragovi turskog naroda na prostorima Balkana su neizbrisivi i predstavljaju osnov novih pozitivnih odnosa među narodima ovog prostora sa ključnom ulogom Republike Turske.

Bošnjaci su jedini narod na Balkanu i Evropi bez svoje nacionalne države što, uz činjenicu da su preživjeli 11 genocida, predstavlja izvor nesigurnosti i zabrinutosti za biološki opstanak i očuvanje identiteta u budućnosti.

Najugroženiji dio bošnjačkog naroda je onaj koji živi u Sandžaku i ostalim dijelovima Srbije. Bošnjaci u Srbiji suočavaju se sa flagrantnim kršenjem pojedinačnih i kolektivnih prava sa bezkurpuloznim pojavama diskriminacije na etničkoj i vjerskoj osnovi.

Paralelno sa proklamovanjem demokratije i evropske orjentacije, beogradski režim svim sredstvima nastoji razoriti bošnjačke i muslimanske institucije prihvatajući isključivo one koje djeluju u cilju političkih interesa ovog režima.

Najnovija demonstracija pravnog i političkog nasilja je pokušaj gaženja izborne volje Bošnjaka, iskazane na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, na kojima je ubjedljivo pobijedila Bošnjačka kulturna zajednica.

Vlada Srbije posredstvom ministarstva za ljudska i manjinska prava učestvovala je u falcifikovanju potpisa navodnih ostavki vijećnika kako bi se uticalo na uspostavljanje većine u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Ministar za ljudska i manjinska prava politički inspirisan mijenjao je pravila konstituisanja vijeća diskriminišući Bošnjake i nanoseći im nenadoknadivu štetu.
Ovakvo ponašanje beogradskog režima može imati za posljedicu destabilizaciju stanja u Sandžaku, ne ostavljajući Bošnjacima ni jednu mogućnost osim uspostave paralelnih nacionalnih institucija na putu do pune političke, administrativne autonomije i slobode.

Ponadali smo se da će Srbija u pokušaju da sa sebe skine hipoteku neprijateljstva prema Islamu i muslimanima uz pomoć Republike Turske, prevashodno pokazati iskrenost te namjere na novom pozitivnom odnosu prema muslimanima u Srbiji. Dosadašnji odnos zvaničnog Beograda pokazuje licemjernost u ovoj namjeri sa željom da se promijeni isključivo međunarodna retorika a da će se unutarnja politika Srbije nastaviti po genocidnim planovima prema Bošnjacima i muslimanima.

Vaša najavljena posjete Republici Srbiji je prilika da odnos beogradskog režima prema muslimanima u ovoj zemlji postavite kao ključni uslov za normalizaciju odnosa Srbije sa muslimanskim svijetom kako bi sve rane Bošnjaka od berlinskog kongresa do genocida u Srebrenici mogle zacijeliti.

S poštovanjem
Predsjednik BNV
Prof. dr. Mevlud Dudić

(www.islamskazajednica.org)