A+ A A-

Posjeta reisu-l-uleme Trebinju

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić u pratnji mostarskog muftije h. Seid ef. Smajkića jučer (9.7.2010.g.) je boravio u Trebinju i Bileći gdje su se susreo sa povratnicima u ovom dijelu naše zemlje, te posjetio osam obnovljenih džamija i objekata čija obnova je još uvijek u toku. Povod posjete reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića  je bilo je uručenje vakufname Adamiru Jerkoviću koji je iz valastitih sredstava obnovio u ratu porušenu džamiju u Lastvi.

trebinje-reisu-l-ulema-1

- Ponosan sam na Adamira Jerkovića i na djelo koje je uradio, jer je obnovio džamiju u kojoj je učio njegov otac i na taj način pokazao kako treba voljeti svoju domovinu, kulturu i narod, kazao je reisul-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

Reisu-l-ulema dr. Cerić se u jučerašnjoj hutbi koju je održao u obnovljenoj džamiji  posebno se osvrnuo na historijski čin uručenja vakufname:

- Rijetko mi je pružena prilika u mom poslu i u mom životu uopće da prisustvujem jednom ovakvom događaju. Adamir je mogao na drugi način sebi priuštiti zadovoljstvo i uložiti ova sredstva, a on je našao da je obnova ove džamija vrhovno zadovoljstvo. Prvo da potvrdi svoje korijene, da ovdje gdje je njegov babo proučio prvi šehadet na ovaj način potvrdi svoju pripadnost dini-islamu, kazao je reisu-l-ulema Cerić.

Pozivajući vjernike da slijede primjer Adamira Jerkovića u pregalaštvu prema svojoj vjeri, domovini i identiteti reisu-l-ulema je citirao poznati hadis o trajnim dobrim djelima među koje se ubraja, pored institucije vakufa, i dobar odgoj djeca i sticanje korisne nauke koja će koristiti čovječanstvu.  Poredeći sudbinu protjeranih Bošnjaka Trebinja sa progonima Jevreja kroz historiju reisu-l-ulema nadahnut primjerom Adamira Jerkovića pozvao je raseljene Trebinjce da stalno podgrijavaju nade i želje za povratkom rodnom kraju, ishodištu svog kulturnog, vjerskog i civilizacijskog kontinuiteta ma u kojoj zemlji i kojem kontinentu trenutno žive.

- Jevreji su spoznali da su Jevreju ne zahvaljujući njihovim učiteljima već njihovim protivnicima. Isto se desilo i kod Bošnjaka. Mnogi smo spoznali ne od Bošnjačkih učitelja, pa čak ni roditelja već od onih koji su nas progonili, zaključio je reisu-l-ulema Cerić.

Nakon što je posjetio obnovljene mesdžide u Zasadu, Gornjem Grančarevu, Skočigrmu, zatim džamiju u Župi te gradilišta u Pridvorcima, gradsku džamiju u Bileći i Planoj kod Bileće reisul-ulema dr. Mustafa ef. Cerić nije krio zadovoljstvo pred slikam koje je vido i rezultatima koje je ostvario Medžlis IZ Trebinje predvođen Husein ef. Hodžićem i predsjednikom Mustafom Fetahagićem, stoga je u svojoj hutbi javno odao priznanje prvim ljudima Medžlisa Trebinje, povratnicima u ovom gradu, raseljenim Trebinjcima i mostarkom muftiji h Seid ef. Smajkiću.

- Danas smo ovom posjetom željeli podržati sve vaše inicijative da sve džamije obnovite, bilo da su porušene u posljednjem ratu ili prije njega. Jednog dana će se to vratiti svima nama, bošnjačkom narodu. Vratit će se našoj djeci. Praksa je pokazala da obnova džamija povratnicima vraća samopouzdanje bez obzira koliko broj povratnika bio. Obnova džamija pokazuje da smo svjesni svoje prošlosti, svoje sadašnjosti i da planiramo budućnost. Mi ne znamo šta će biti za deset- dvadeset godina. I zato je važno da smo se danas okupili ovim sretnim povodom u obnovljenoj džamiji u Lastvi.", kazao je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

Obraćajući se okupljenim vjernicima mostarski muftija h Seid ef. Smajkić se prisjetio iskušenja kroz koja su prošli muslimani Trebinja od progona iz rodnog grada, preko sramnog sprečavanja postavljanja kamena temeljca za Osman pašinu džamiju 5. maja 2001.g.

- Od tada nije prošlo mnogo i evo mi našom udruženom solidarnošću uzvraćamo dobrim, humanim djelima. Duboko vjerujem da će ova kreativna energija nadjačati prošlo vrijeme, kazao je muftija Smajkić.

U kratkom obraćanju Adamir Jerković je istako razloge zbog kojih se odlučio da obnovi džamiju u Lastvi.

- Ja želim i nadam se da će mi se Allah dž.š. smilovati i ovaj moj mali vakuf učniti da služi vjeri islamu, muslimanima u Hercegovini, da ga učini najboljim zavještenjem kojim se stiču trajna dobra. Meni je, alarahmetile, moj otac, prepošteni Hasan, koji se ovdje u ovoj džamiji napajao islamom i koji je preselio na drugi svijet sa islamom, pričao kako je na ovoj, oduvijek škrtoj zemlji bilo teško biti musliman. Pripovijedao mi je, a ja, da budem iskren, mu nisam vjerovao, kako su svako malo sa crnogorskih planina silazili dželati i ubijali i terorisali i tjerali muslimane dublje u hercegovačko zaleđe. No, taj narod nije se nikad mirio sa činjenicom da ostane negdje na boljem ali tuđem, već se uvijek vraćao nazad u svoju Lastvu. Želim vjerovati da će ovaj mali mesdžid biti svjetlo u tami i da neće ostati samo kulturno-historijski spomenik. Mi, Bošnjaci koji smo ostali ovdje ili koji se vraćamo Lastvi sa odanom skoro djetinjom ljubavlju, hoćemo utrijeti put da se jednom godišnje na ovom mjestu, u ovoj džamiji, uči mevlud kojim ćemo slaviti Allaha dž.š. i svjedočiti islam, kazao je Jerković.

trebinje-reisu-l-ulema

Posjetom reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića praktično su otpočele svečanosti otvorenja trebinjskih džamija. Tako će već u nedjelju 18. jula svečano biti otvorena džamija Adamira Jerkovića u Lastvi. 25. jula obnovljene džamije u Župi a potom 31. jula mesdžida u Grančarevu, 1. avgusta mesdžida u Zasadu, 7. avgusta mesdžida u Skočigrmu i nakon Ramazanskog bajrama džamije u Bileći.

(www.medzlis-trebinje.ba)