Promo banner

A+ A A-

Bošnjaci Boise-a (Bojsi) svečano otvorili džamiju

Muslimani Bošnjaci u Boise-u, Sjedinjene Američke Države, su 04. 07. 2010. godine svečano otvorili svoju džamiju. Islamska zajednica u Boise-u postoji jako kratko, od 07. avgusta 2009. godine i ovaj jedan od najmlađih džemata u USA za jako kratak period, tačnije za šest mjeseci, zahvaljajući pregalaštvu Bošnjaka Boise-a uspio je kupiti objekat i renovirati ga. Objekat ima prostor za klanjaje 4 000sf, popratni djelovi objekta su biblioteka, čitaona, učionice, musafirhana, restoran sa kuhinjom, play-ground za djecu i stan za imama.

dzamija-boise-sad

Na dan velikog uspjeha i veselja za sve Bošnjake u Boise-u prisustvovali su Bošnjaci iz St. Louis, California, Portland, Twin Fouls, Salt Lake City sa svojim imamima i mnogi drugi. Tog lijepog i sunčanog dana, 04 jula osjećanja su počela provirati kod svakog čovjeka, oči nisu mogle suzdržati suze radosnice.

Najveći čin i čast otvorenja džamije pripao je najstarijem džematliji Aliji Hasanoviću čiji su sinovi kao iznenađenje za svoga oca dali 25 000$ da njihov babo otvori džamiju. Poznajući našeg Aliju svi su bili zadovoljni i sretni što je ta čast pripala njemu.

dzamija-boise-sad1

Ono što su uradili Bošnjaci u Boise-u treba biti lekcija svim Bošnjacima širom USA. Ovo je dokaz da najveći zločinci nisu mogli uništiti vjeru Bošnjacima. Dokazali smo da možemo da se volimo u ime Allaha dž.š. i zajedno uz Allahovu pomoć gradimo džamije. Molimo Allaha da ova džamija bude mjesto gdje ćemo širiti našu vjeru, gdje ćemo se sastajati i družiti u slozi i miru, gdje ćemo odgajati nove generacije koje će nositi svjetlo islama širom zemaljske kugle.

Salem ef. Cecunjanin
Imam Islamske Zajednice Bosnjaka Boise ID