A+ A A-

Delegacija Vakufske direkcije boravila u radnoj posjeti MIZ Stolac

Delegacija Vakufske direkcije na čelu sa direktorom mr. Senaidom Zajimovićem boravila je jučer, 07.07.2010. godine, u radnoj pojeti Medžlisu Islamske zajednice Stolac.

Prilikom posjete utvrđeno je da u Stocu egzistira veliki broj vakufa. Većina vakufske imovine je uništena i devastirana u toku agresije na BiH, dok je određeni dio nacionaliziran u toku proteklih društveno-političkih sistema. Također su vidljive poteškoće na obnovi vakufske imovine zbog nedostatka finansijskih sredstava. Osim nedostatka finansijskih sredstava javlja se i problem proceduralne prirode iz razloga što je veliki broj vakufa proglašen kulturno-historijskim spomenicima.

stolac-posjeta-vakufska-direkcija1

Medžlis IZ Stolac je do sada uradio veliki dio posla, vratio je u posjed određene vakufe, obnovljene su sve džamije na području Stoca, ali isto tako potrebno je i dalje raditi na zaštiti, povratu i unaprijeđenju vakufske imovine.
Medžlis IZ Stolac je istog dana organizirao tribinu na temu „Značaj vakufa sa posebnim osvrtom na stolački vakuf", na kojoj su aktivno uzeli učešće direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović i advokat Vakufske direkcije g-din Esad Hrvačić. Tribina je organizirana u sklopu manifestacije „Dani stolačkih džamija".
Tribina je bila veoma dobro posjećena i tom prilikom Vakufska direkcija je posjetiocima tribine uručila po jedan primjerak brošure „Vakufi u Bosni i Hercegovini - historijat, trenutno stanje i perspektive".

stolac-posjeta-vakufska-direkcija

stolac-posjeta-vakufska-direkcija2