A+ A A-

U Potočarima 11. jula bit će ukopano 775 žrtava genocida

Genocid_Srebrenica_ProtestOrganizacioni odbor za obilježavanje 15.-te godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice održao je posljednji sastanak.

Zaključeno je da svi planirani zadaci teku po planu, ali će biti problema oko finansiranja svih aktivnosti. Radnici Javnog komunalnog preduzeća iz Visokog do večeras završit će kopanje 775 mezara, izjavio je Edin Burić, rukovodilac radova.

Na dan zajedničke dženaze, 11. jula, u Memorijalnom centru Potočari bit će klanjana zajednička dženaza za 774 Bošnjaka i jednog katolika. Ovaj čin obavit će se u isto vrijeme, rekao je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Najviše interesiranja vlada za Marš mira. Sutra bi iz Nezuka put Srebrenice trebalo krenuti oko 5.000 učesnika. Za kompletnu manifestaciju neophodna su dodatna sredstva, te je stoga Osman Suljić predsjendik Organizacionog odbora zabrinut jer se neće moći isfinansirati sve aktivnosti.

Kako je iz Organizacionog odbora najavljeno, 11. jula u Potočarima se očekuje oko 50.000 članova porodica žrtava, komšije, prijatelji i mještani iz velikog broja gradova Bosne i Hercegovine, te iz inostranstva. Očekuje se dolazak visokih zvaničnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, i više evropskih zemalja.

Kako je predviđeno, prije klanjanja zajedničke dženaze prisutnim će se obratiti Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, Haris Silajdžić, Valentin Incko, Čarls Ingliš i još neki visoki zvaničnici.

Biciklisti i atletičari krenuli na maraton od Bihaća do Srebrenice
U organizaciji Kluba ekstremnih sportova "Limit" iz Bihaća blizu 200 biciklista iz cijele BiH i još šest zemalja Evrope, krenulo je na biciklistički maraton od Bihaća do Srebrenice, a u okviru obilježavanja 15. godišnjice stradanja nedužnih civila u Srebrenici.

Dužina trase je blizu 500 kilometara, a u nedjelju 11. jula prisustvovat će središnjoj manifestaciji povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici i na taj način odati počast žrtvama srebreničkog genocida.

Ovo je šesti biciklistički maraton do Srebrenice, a ove godine na isti put uputila su se i 22 pripadnika MUP-a USK, u izvrsnoj atletskoj kondiciji koji će istu udaljenost preći trčanjem.

Svima je namjera da na ovaj način daju doprinos u obilježavanju strašnog zločina, genocida koji je počinjen nad Srebreničanima. Sa Gradskog trga odakle su krenuli ispratio ih je veliki broj građana, te predstavnika javnog i političkog života općine Bihać i USK-a.

Prigodnim riječima podršku su im uputili premijer kantona Šemsudin Dedić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić i policijski komesar Ramo Brkić.

Iz Zenice krenule nove grupe učesnika Marša mira Srebrenica 2010
Iz Zenice su krenule dvije nove grupe od 50 i 15 učesnika na put prema Potočarima i Srebrenici, koji će se autobusom prevesti do Nezuka, a odatle će 08. jula sa ostalim učesnicima "Marša mira - Srebrenica 2010" krenuti ka Potočarima.

Programom je predviđeno odavanje počasti žrtvama zločina na tuzlanskoj Kapiji i na spomen-obilježju u Kalesiji, a u Nezuku će prisustvovati času historije.

U grupi koja je danas krenula put Nezuka nalazi se 50 učesnika iz Zenice i 15 učesnika iz Busovače, i oni će nakon pripajanja ostalim učesnicima marša na mezarju nadomak Srebrenici 11. jula prisustvovali dženazi i ukopu žrtava genocida.

(Fena/Sarajevo-x.com)