A+ A A-

Arapski borci za ljudska prava kritikuju američku vladu

Američki predsjednik Barak Obama je svojim govorom u Kairu prije godinu dana probudio velika očekivanja. Trebao je to biti početak nove ere u odnosima SAD i muslimanskog svijeta. Godinu dana kasnije stižu kritike.

„Niko ne sumnja u dobre namjere, ali riječi nisu pretvorene u djela", kaže Bahey el Din Hassan, direktor Instituta za studije o ljudskim pravima u Kairu. „Ukoliko Amerikanci nisu u stanju raditi dobra djela, onda neka u najmanju ruku zanemare i loša", kaže Din Hassan i navodi dva primjera. „Bezuslovna podrška režima u Jemenu i priznavanje zvanične egipatske definicije za organizacije za ljudska prava koje ograničavaju rad civilnog društva. To je užasno".

barak-obama-govor-kairo

Amal Basha, direktorica „Sisters`Arab Foruma" za ljudska prava u Jemenu kaže da još ne vjeruje da je američki predsjednik Obama pozdravio raketni napad jemenske vlade na centar za koji se predpostavljalo da je centar za obuku pripadnika Al-Kaide. U tom napadu je poginulo mnogo žena i djece.

„Mi smo Obamini prijatelji i jednostavno nismo mogli vjerovati. Mislila sam da je to pogrešna informacija. 52 jadne osobe su izgubile život i nakon toga čestitka. Da li se misli na patnju ljudi koji tamo žive", kaže Basha i od američkog predsjednika zatražila da na svim susretima i konferencijama u dijalog budu uključeni predstavnici civilnog društva.

Koga briga za ljudska prava?
Novinar Kamel Labidi, koji živi u SAD, često odlazi u arapske zemlje i u maju je bio Tunisu gdje je usvojen zakon kojim je zabranjen rad aktivistima za ljudska prava i kontakt sa organizacijama iz inostranstva. „Žalosno je što o tome ništa ne govore kako evropske zemlje tako ni SAD. Pojedini hvale vladu za pomake, ali se ne osvrću na kršenje ljudskih prava".

Odnosi SAD i Egipta se također posmatraju sa dosta skepse. 27.-godišnji bloger i borac za ljudska prava Bassem Samir Awad živi u Kairu i kao i mnogi arapi se nadao da će Obamin govor u njegovoj zemlji nešto promijeniti. Nekoliko mjeseci kasnije se razočarao jer riječi nisu pretvorene u djela.

U mnogim arapskim zemljama demonstracije su opasne - po demonstrante
Bassem Samir prati i pozitivne razvoje događaja. Kada je bio uhapšen, i u zatvoru proveo 30 sati, američko ministarstvo vanjskih poslova je skrenulo pažnju na njegov slučaj. Američka ministrica vanjskih poslova, sa kojom se kasnije sastao, čak je spomenula njegovo ime.

Možda se nešto i promijeni, ako SAD napadnu Iran
Ibrahim Al Mugaiteeb, predsjednik organizacije za ljudska prava „First Society" iz Saudijske Arabije kaže da nakon Obaminog govora od američke Vlade nije mnogo ni očekivao. Razgovori u ministarstvu vanjskih poslova u Vašingtonu su bili pozitivni.

Možda će američka Vlada za godinu dana predočiti bolji bilans kada je riječ o pomoći borcima za ljudska prava na Bliskom istoku. „Međutim, ne bi se na to mnogo oslanjao. Možda SAD odluče napasti Iran. Nakon toga se nitko više neće interesovati za aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava".

(www.dw-world.de)