A+ A A-

Manifestacija "Dani stolačkih džamija"

Manifestacija "Dani Stolačkih džamija" posvećena svečanom otvorenju obnovljenih džamija hadži Alije Hadžisalihovića i Ali paše Rizvanbegovića u ovom gradu svečano je otvorena u četvrtak 1. 7. 210.g. u avliji Careve džamije. U okviru Manifestacije koja će trajati skoro čitav ovaj mjesec tačnije do 24. jula biće organizirane brojne promocije knjiga, izložbe slika, večeri ilahija i kasida, poetske večeri, mevludske svečanosti i drugi javni skupovi.

Manifestaciju je otvorio mostarski muftija h Seid ef. Smajkić. „Cilj manifestacije "Dani stolačkih džamija" je da ponudimo našem gradu sadržaje koji će zadovoljiti kulturne i duhovne potrebe građana Stoca, ali i da trajno utemeljimo manifestaciju čije je ishodište biti naša časna vjera i u okviru koje će moći artikulirati svoja kulturno umjetnička zrenja.", kazao nam je Suad ef. Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Stolac.

dani-stolackih-dzamija

Prvi program manifestacije pripao je još iste večeri promociji knjige prof. dr. Alije Pirića posvećene Šemsudinu Srajliću. Knjigu su promovirali prof.dr. Senadin Lavić, prof dr. Fahrudin Rizvanbegović, i književnik Hadžem Hajdarević. Osim Pirićeve knjige Stočanima će biti predstavljena izdanja Enesa Ratkušića „Dunjalučka škola", Jasminka Šarca „Keopsova poruka", roman „Progon" Hasana Ćesića stihovi Zlatka Čerkeza, dok će u formi javne tribine u Stocu gostovati mr. Fatmir Alispahić i mr. Senaid Zaimović.

Svečano otvorenje dvije obnovljene džamije kako smo to već istakli biće upriličeno 24. jula 2010. g. kada se u ovom gradu očekuje prisustvo velikog broja muslimana iz cijele Bosne i Hercegovine. Džamija hadži Alije Hadžisalihovića izgrađena je 1736.godine. Porušena je 1993.

Džamija Ali paše Rizvanbegovića izgrađena je 1732 na ime hadži Saliha Bure. Ova džamija je tokom vremena dotrajala pa je Ali paša Rizvanbegović obnovio 1812 od kada nosi njegovo ime. Porušena je 1993.godine.

S Božjom pomoći u Njegovo Uzvišeno ime, na radost cijelom umetu i ponos Stočanima svečano će biti otvorene 24. jula ove godine. Manifestaciju "Dani stolačkih džamija" pored Medžisa IZ Stolac realizirat će i BZK Preporod Stolac.

Hasan Eminović
četvrtak: Thursday, Thursdays