A+ A A-

MIZ Mostar osudio teroristički napad u Bugojnu

mostarIzvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Mostar, na sjednici 01.07.2010. godine osudio je zločin u Bugojnu kao najgrublji izraz ekstremnog vehabizma koji je proizveo negativne refleksije na Mostar i državu BiH, očekujući od svih relevantnih institucija države BiH da otkriju i sankcionišu počinioce i mentore zločina i da učine sve da se nešto slično ne ponovi.

- Izvršni odbor Medžlisa Mostar je među prvim identifikovao problem ekstremnog vehabizma i animirao BH javnost u cilju sprečavanja svih pojavnih oblika ekstremnog vehabizma koji eroziraju biće Islamske zajednice i države BiH. Utvrđene su konkretne radnje u cilju institucionalnog suprostavljanja ekstremnom vehabizmu i doktrinarnoj kontaminaciji mladih te zaštiti tradicionalnog poimanja, interpretacije i primjene islama u BiH, kao i zaštiti digniteta Islamske zajednice u BiH kao institucije, zaključeno je između ostalog na jučerašnjoj sjednici.

Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Mostar je također naglasio da će i u buduće u duhu višestoljetne tradicije tolerancije i suživota davati puni doprinos institucionalnom suprostavljanju Islamske zajednice, kao i relevantnih institucija države BiH ovom a i svim drugim oblicima nasilja i netolerancije.