Promo banner

A+ A A-

Sergija za džamiju u Biljanima kod Ključa

U svim džamijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori u petak, 23. jula 2010. godine, poslije džume-namaza, bit će organizirana sergija za pomoć u izgradnji džamije u Biljanima kod Ključa. Odluku za organiziranje sergije Rijaset je donio u dogovoru sa Medžlisom IZ Ključ i banjalučkim muftijom.

Džemat Biljani se nalazi sjeverozapadno od Ključa na udaljenosti 14 km od centra grada, na putu Ključ - Sanica. Džemat se sastoji od slijedećih zaseoka: Domazeti, Mešani, Ćehići, Džaferagići, Osmanovići, Brkići, Jabukovac, Polje, Balagića brdo i Botonjići.

Biljani su staro srednjovjekovno naselje i spominju se u srednjovjekovnim poveljama pod imenom Biljana. Jedno brdo koje se zove Palančevina u džematu Biljani datira, prema pisanim izvorima koji se nalaze u muzeju grada Ključa, kao najstarije naselje iz perioda Rimske Imperije na području općine Ključ.

dzamija-biljaniPrva džamija u Biljanima je sagrađena u vrijeme Osmanlijske uprave u zaseoku Osmanovići, druga je podignuta u Ćehićima za vrijeme bivše Jugoslavije 1938. godine, a treća je sagrađena u Džaferagićima 1964. godine. Ova, posljednja sagrađena, je zapaljena a munara minirana 10. jula 1992. godine, kao i imamska kuća i mekteb. Mektebi u Jabukovcu i Botonjićima su, također, spaljeni i do temelja razrušeni iste godine.

Pored rušenja navedenih objekata agresor je izvršio strašan i užasan genocid nad muslimanskim življem džemata Biljani. Kod stare osnovne škole mučeno je i ubijeno 256 džematlija. Najstariji ubijeni je imao 90 godina, a najmlađi, dijete, samo nekoliko mjeseci starosti. Ostalo stanovništvo je protjerano, a selo opljačkano i spaljeno. Na spomenutom lokalitetu formirano je Šehidsko mezarje gdje je ukopano 250 tijela, a za još šest džematlija se traga. Uz ovo mezarje gradi se i džamija sa svim pratećim sadržajima. Uz džamiju će se graditi i turbe, kao spomen soba, koje će biti svjedokom stravičnog zločina u džematu Biljani.