Promo banner

A+ A A-

Ukinuti imunitet UN-a

vojnici-un-srebrenicaSudski procesi vezani za genocid u Srebrenici za porodice žrtava dugo neće biti završeni. Sporna je uloga UN-a. Više od 6000 žena Srebrenice od Vrhovnog suda Holandije traži ukidanje imuniteta za Svjetsku organizacije. 

Nedodirljivost i svjetsko značenje opravdavaju imunitet UN-a i on je važniji od interesa "Majki Srebrenice",  6.000 žena čiji su muževi, sinovi i očevi ubijeni u genocidu koji je u Srebrenici izvršen prije 15. godina. Ovako je otprilike glasila nedavna presuda civilnog suda u Hagu. Za "Majke Srebrenice" je to bio jak šamar. Zbog toga su njihovi advokati od najvišeg  holandskog suda zatražili da UN-u ukine imunitet.

Axel Hagedorn, advokat koji od 2007. godine zastupa 6.000 preživjelih žrtava u procesu protiv UN-a, prije svega želi odgovor na jedno pitanje. "Da li je unutar EU prihvatljivo da jedna organizacija, kakve su Ujedinjene nacije, ima slobodan prostor djelovanja, a da nikome ne mora odgovarati. Dakle, da ne odgovara ni jednom nezavisnom sudu bez obzira šta se desilo".

Suodgovornost za genocid

Ukoliko imunitet UN-a zaista bude ukinut, biće jasno da li su holandski vojnici ne poduzimanjem adekvatnih mjera omogućili masakr u Srebrenici. Holandskim vojnicima, koji su po nalogu UN-a trebali štititi nekada zaštićenu zonu, se predbacuje da nisu djelovali i da su na taj način omogućili nesmetan ulazak jedinica bosanskih srba tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića koje su kasnije odvojile i ubile muškarce.

Ukoliko se dokaže suodgovornost plavih šljemova, onda će uslijediti isplaćivanje odštete. Pored odštete „Majkama Srebrenice" koje su u masakru izgubile najbliže članove svojih porodica, Hagedorn svojom tužbom želi postići još nešto: "Ujedinjene nacije, koje sve više preuzimaju odgovornost širom svijeta i koje su prisutne u ratnim regionima, pod hitno moraju provesti internu reformu. Reforma je potrebna zbog toga što UN ne treba doći u situaciju da gubi povjerenje jer se posmatra kao strana u ratu a ne organizacija koja štiti ljudska prava".

Posljednja nada: Evropski sud pravde

Hagedorn je svjestan da je svojom tužbom na leđa najvišeg holandskog suda stavio veliki teret. "Trume iz Srebrenice u Holandiji još uvijek prouzrokuju veoma tešku situaciju. Zbog toga je potreban jak oslonac kako bi se moglo suprostaviti holandskim osjećajima", naglašava advokat.

Ukoliko holandske sudije ne budu sami htjeli donijeti presudu, "Majkama Srebrenice" i njihovim advokatima i dalje ostaje još jedna nada: Vrhovno vijeće holandskog suda će slučaj proslijediti Evropskom sudu pravde u Luksebrugu koji je je potpuno slobodan od svih nacionalnih osjećaja.

(www.dw-world.de)