A+ A A-

Tuzla: Kurs islama za odrasle

Prije pet godina Vjersko-prosvjetna služba Medžlisa Islamske zajednice Tuzla  započela je projekat  vjerske  nastave za omladinu i odrasle pod nazivom „Kurs islama", a do sada je ovaj kurs uspješno završilo preko 150 osoba. 

U utorak  29. 6. 2010. godine  u Behram-begovoj biblioteci dodijeljeno je novih 20-tak certifikata  o završenom  prvom, drugo i trećem stepenu kursa islama.  Za polaznike  kursa certifikat  ima simbolično značenje,  služi samo njima kao potvrda uspješnog rada i proširivanja znanja o svojoj vjeri. Među polaznicima kursa su studenti, penzioneri, profesori, pravnici,  srednjoškolci i drugi. 

kurs-islama-tuzla

Kordinator kursa je Mumin-ef. Mumić, a u njegovoj realizaciji kao predavači učestvuju i hfz. Merim-ef. Đulović i Ramız-ef. Bajić. A kao gost predavač u prethodna dva mjeseca, bio je profesor iz Behram-begove medrese u Tuzli, Asmir Imamović. 

Prije dodjele certifikata učenicima se obratio kordinator kursa, Mumin-ef. Mumić koji je  između ostalog  savjetovao polaznike kursa da ono što su naučili i spoznali o vjeri primjene u svom načinu življenja, te da je vjera uže koje ne treba ispuštati iz ruku. 

Profesor Asmir Imamović istakao je da mu je posebno drago što su polaznici kursa aktivno učestvovali u nastavi , i da je ovo za njega jedno novo iskustvo i veoma lijepo druženje. 

Među polaznicima kursa islama  ima i bračnih parova koji žele da više nauče o vjeri, kako bi svoj život usmjerili u tom pravcu. Šehić Fadila iz Tuzle sa svojim mužem završila je prvi stepen kursa i  nevjerovatno je obradovana što je napokon naučila arapsko pismo, te će uskoro moći samostalno da uči Kur'an. „O svojoj vjeri znam dosta, ali nedostajalo mi je da naučim arapsko pismo kako bih bila potpunija", kazala nam je Fadila. 

kurs-islama-tuzla-1

„Već neko izvjesno vrijeme čitam i istražujem sve o svojoj vjeri,  naučiti arapsko pismo je  bila moja dugogodišnja želja koja mi se napokon ostvarila, kazao nam je pravnik Fuad Mešanović. Želio bih se zahvaliti glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, dr. Amiru.-ef. Kariću i kordinatorima kursa na ovom projektu koji je obradovao mnoge mlade ljude koji do sada nisu imali priliku da  više nauče o svojoj  vjeri". 

„Ovakvu priliku ne treba propustiti, sad dosta više razmišljam o sebi, o načinu življenja, i ne dam da mi se ponavljaju greške koje sam ranije pravila", ističe Mersiha Omerović polaznica drugog stepena kursa. 

Razlozi pohađanja kursa su različiti, neki se tek pronalaze, neki upotpunjuju, a neki korisno ispunjavaju svoje  slobodno vrijeme. Cilj ovog kursa i jeste da budemo na usluzi svima onima  koji su zainteresovani da usvoje nova znanja o vjeri, ili  prošire već stečena znanja, i na taj način uljepšaju islamski život u svojoj porodici i  u svojoj zajednici", istakao je kordinator kursa, efendija Mumić. 

Emina Muratović