Promo banner

A+ A A-

Saopćenje za javnost Agencije za halal certificiranje

 

halal-logovijestPovodom aktualnih napisa o HALAL deklarisanju mesnog proizvoda koji sadrži svinjsko meso i slaninu slovenskog proizvođača Celjske mesnine dd Celje, Agencija za certificiranje halal kvalitete u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

Agencija za certificiranje halal kvalitete nema nikakav uvid, niti je u dosadašnjem periodu dodijelila halal certifikat za bilo koji proizvod koji se proizvodi na području Republike Slovenije, te stoga ne preuzima nikakvu odgovornost u navedenom slučaju. Ujedno obavještavamo konzumente halal proizvoda da se sporni proizvod, prema dostupnim podacima, ne nalazi u prodaji na području BiH.

Agencija za certificiranje halal kvalitete smatra neodgovornim i najstrožije osuđuje postupke institucija i pojedinaca koji su omogućili da se na proizvod CELJSKE MESNINE dd Celje, koji u sebi sadrži svinjsko meso istakne oznaka HALAL. Islamske zajednice u pojedinim zemljama mogu samostalno organizirati halal certificiranje te stoga i snose punu odgovornost za sve postupke i način dodijele halal certifikata. Posljednji incident pojačava uvjerenje da je potrebno preispitati halal status proizvoda koji mogu doći na naše tržište iz pojedinih zemalja.

Agencija djeluje na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije i preuzima odgovornost isključivo za proizvode koji su obilježeni Registriranim zaštitnim znakom Agencije. Ovim povodom pozivamo konzumente halal proizvoda da obrate pažnju na različite HALAL oznake koje se mogu naći na proizvodima iz uvoza i obavijeste Agenciju o tome kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe termina i oznake Halal i spriječila obmana kupaca halal proizvoda, stoji u saopćenju za javnost Agencije za halal certificiranje.