Promo banner

A+ A A-

Reagiranje MIZ Gacko povodom teksta objavljenog u magazinu ''Start''

ZNAKIZ1U povodu teksta autorice Berine Pekmezović, koji obiluje očitim lažima i dezinformacijama, poluistinama i zlonamjernim kvalifikacijama koje štete ugledu institucije i zvaničnika Medžlisa IZ-e Gacko, Izvršni odbor odlučan je u namjeri javnosti prezentirati stav Medžlisa IZ-e Gacko, i odrediti se prema pokušaju omalovažavanja uloge i misije Islamske zajednice na području Istočne Hercegovine.

Krajnje je nedopustivo i u suprotnosti sa svim tradicionalnim etičkim postulatima novinarstva objavljivati nezvanične optužbe koje dovode u pitanje nečiju čast i ugled, a da mu se ne da prilika za odgovor. U pomenutom tekstu objavljene su iskrivljene i polovično prikazane činjenice sagovornika Samira Džankovića, kojima je nanesena šteta ugledu trebinjskog imama Ishaka ef. Bećara, a da o ovoj temi nikada nije konsultovan od strane novinarke Berine Pekmezović. 

Da je novinarka ''Starta'' ikada kontaktirala Ishaka ef. Bećara, znala bi da je još 2008. godine Medžlis IZ-e Trebinje u poptunosti pružio vjerske usluge i usluge pokopa majci Samira Džankovića, iako za to nisu postojali uvjeti, s obzirom da Džankovići nisu imali potvrdu o članstvu u IZ-e. Usluge su pružene na račun čvrstog obećanja porodice Džanković da će obaveze biti naknadno izmirene, što nažalost nije bio slučaj. Nakon smrti r. Safeta Džankovića, Samir Džanković blagovremeno je upoznat s Pravilnikom o uvjetima pružanja obaveznih i neobaveznih usluga MIZ-e Gacko, te s prethodnim dugovanjem porodice Džanković prema MIZ-e Gacko, ali je sve primjedbe kategorično zanemario. Tako za novi ustupak, nije postojao razlog niti opravdanje, posebno zbog činjenice da porodica Džanković, s obzirom na imovno stanje, ne potpada pod kategoriju socijalno ugroženih povratnika. 

Ovakav način medijske manipulacije kroz tretiranje izvora sa prizemnim i sebičnim motivima, upućuje na neetične i prikrivene ciljeve pojedinih medijskih kolektiva kada je u pitanju izvještavanje o Islamskoj zajednici i njenim zvaničnicima, što u medijskom prostoru BiH odveć nije novina. Umjesto zaslijepljenosti predrasudama i sopstvenim ideološkim vizirom,  te pokornim služenjem određenim političkim centrima moći, medijskim djelatnicima, ali i novinarki Pekmezović preporučujemo da što prije posjete Gacko, i napokon progovore o Islamskoj zajednici kao, nažalost jedinom institucionalnom uporištu Gatačkih povratnika, koja funkcionira i opstaje u nemogućim uvjetima, kontinuirano izložena napadima i ucjenama, te nepodnošljivoj mržnji i netoleranciji. 

Izvršni odbor MIZ-e Gacko u potpunosti stoji iza ovakvog postupka Ishaka ef. Bećara, izražavajući nelagodu zbog pritisaka i medijskih podmetanja kojima je u posljednje vrijeme bio izložen. Posebno zabrinjava činjenica da se službenik Islamske zajednice, koji se dobrovoljno stavio na raspolaganje MIZ-e Trebinje u jednom posebno teškom vremenu za povratnike Bošnjake u Istočnu Hercegovinu, uz sve neugodnosti u vezi s ovim slučajem susreo i s verbalnim prijetnjama.   

MIZ-e Gacko naglašava da u slučaju porodice Džanković, ni u kojoj mjeri nije prekršen Pravilnik o radu MIZ-e Gacko, niti ovakav ishod situacije karakteriše povredu Ustava Islamske zajednice u BiH, drugih općih akata Islamske zajednice, kao ni povredu službene dužnosti. Članarina IZ-e najčešće je jedini izvor prihoda MIZ-e Gacko, te bi svako odstupanje od primjene Pravilnika o uvjetima pružanja obaveznih i neobaveznih usluga rezultiralo nesagledivom štetom po funkcioniranje MIZ-e Gacko, značajno ugrozivši organizaciju vjerskog života. 

Izvršni odbor MIZ-e Gacko naglašava kategorično opredjeljenje da svojim radom i aktivnostima nastavi biti u službi misije Islamske zajednice i njene ideje, čuvajući islamski i bošnjački identitet Bošnjaka Gacka i Istočne Hercegovine, poboljšavajući njihovu povratničku svakodnevnicu i na tom putu će ignorisati sve pritiske i prevazići sve prepreke, kaže se u reagiranju Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Gacko.