A+ A A-

Mešihat IZ u Srbiji: Predsjednik Srbije podržava vrijeđanje muslimana

Novi_Pazar-izdalekaMešihat Islamske zajednice u Srbiji sa ogorčenjem najoštrije osuđuje podršku predsjednika Republike Borisa Tadića autoru fotomontaže u listu „Blic" sa likom glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi, što razumijemo kao podršku bestidnog vrijeđanja vjerskih osjećanja muslimana. Jasno je da je ovim predsjednik Tadić odgovorio na zahtjev, ali ne i očekivanje, Sveopšteg Sabora Islamske zajednice, stajući na stranu onih koji vrijeđanjem na vjerskoj osnovi, kršeći Ustavne i zakonske odredbe, izazivaju nesigurnost i zabrinutost muslimana u Srbiji za svoj identitet i svoju budućnost.

Ovim je Predsjednik Srbije jasno dao do znanja da pojave islamofobije u Srbiji imaju uporište u državnom aparatu do najvišeg nivoa.

Ovim gestom potvrđuje se genocidna politika prema Bošnjacima koja se nakon 11. jula 1995. godine provodi posredstvom kulture, obrazovanja i medija, te demaskira licemjernost u usvajanju Deklaracije o Srebrenici u Parlamentu Republike Srbije.

Ovaj čin je u direktnoj suprotnosti sa pokušajima državnog vrha da posredstvom Republike Turske sa Srbije skine hipoteku neprijateljstva prema islamu i muslimanima, što će neminovno ugroziti i ono malo povjerenja između zvaničnog Beograda i muslimana.

Sada nam je jasno da iza ovog talasa neprijateljstva prema islamu i muslimanima ne stoje vjerski pravoslavni faktori već oni čija je namjera da na uvredama i raspirivanju vjerske netrpeljivosti ostvaruju politički i ideološki profit.

Očito je da će se muslimani u Srbiji, shodno svom stogodišnjem iskustvu, i dalje morati oslanjati na sopstvene duhovne, kulturne, porodične, institucionalne i druge tradicionalne vrijednosti i resurse u cilju svog opstanka i očuvanja sopstvenog identiteta.

(www.islamskazajednica.org)