A+ A A-

Chicago: Obilježavanje 15. godišnjice genocida u Srebrenici

cikago-sadUdruženje Srebreničana u Chicagu, uz pomoć mnogih prijatelja, organizuje 15. godišnjicu sjećanja na genocid u Srebrenici sa dvodnevnim programom i to 10. i 11. jula 2010 godine. Program će biti otvoren svečanošću koja će se održati u subotu, 10. jula,  na Layola Universitetu "Crown Center", 1001 w. Layola ave, Chicago 60626. Program su pripremile, uz pomoć prijatelja, Adela Sajdel i Vehida Špiodić. Glavni gost programa je Roy Gutman sa temom "Izgradnja društva poslije konflikta". Početak programa planiran je za 18 sati a prijem gostiju od 17 sati.

U nedjelju, 11. jula, u džamiji u Northbrooku sa početkom u 18 sati bit će upriličen vjerski program. Nakon zajedničkog ikindija-namaza bit će proučen tevhid a u konferencijskoj sali djeca će govoriti o genocidu u Srebrenici kao i o zločinima na tlu cijele Bosne i Hercegovine. Predviđeno je također zajedničko klanjanje akšam-namaza, a poslije toga  i druženje uz večeru čime će biti i završen ovaj dvodnevni program povodom 15. godišnjice sjećanja na genocid u Srebrenici.

Svi zainteresirani su pozvani da prisustvuju ovom velikom događaju, a pored toga, s ciljem afirmacije i širenja svijesti o jednom od najvećih zločina u historiji čovječanstva koji je zadesio Bošnjake u Srebrenici, poželjno je da svi gosti - Bosanci sa sobom u društvu dovedu i bar po jednog Amerikanca ili pripadnika bilo koje druge nacije kako bi i oni imali priliku da se upoznaju sa razlogom obilježavanja ovog tužnog dana u historiji bošnjačkog naroda.