A+ A A-

Obilježena jubilarna 500. Ajvatovica

ajvatovica-2010Jučer (27.06.2010. godine) su tradicionalnim pohodom Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu završeni festivalski dani jubilarne 500. «Ajvatovice», koji su ove godine trajali od 5. juna i kroz 80 različitih programa okupili preko 2.000 učesnika iz naše zemlje i inostranstva.

Pohodu na najveće muslimansko dovište u Evropi prethodila je prozivka bajraka ispred Handanagine džamije, od kojih su neki stigli iz daleke Australije, Njemačke, Sandžaka, Turske i drugih zemalja te prolazak oko 420 konjanika kroz Prusac.

Na izlazu Ajvaz-dedine stijene iranski karija Salih Gadadel proučio je suru Feth (Pobjeda), dok je vojni muftija Ismail ef. Smajlović proučio dovu, nakon čega je na ajvatovičkoj livadi upriličen prigodan vjerski program, uz učešće Vojnog orkestra turske mehter muzike i hora Thakalain Ahvaz iz Irana.

Bošnjaci treba da zajedno, sa jasno definiranim ciljem, traže bolja rješenja za narod i državu, poručio je u svom obraćanju vjernicima na Ajvatovici reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa Cerić.

Alternativa siromaštvu je rad i trud, nezaposlenosti odgovorna vlast, lažima istina, nepravdi pravda, smutnjama iskren bratski odnos, neslozi sloga radi općeg dobra, neznanju znanje i stručnost. Alternativa privatnim i stranačkim politikama je zajednička državna politika a podjelama jedinstvo duhovnog i nacionalnog smisla.

I Ajvaz-dedo je vjerovao da postoji alternativa za vodu, za njegov narod, unatoč stjenovitom brdu, a to je iskrena dova Bogu, koju ovdje i sada upućujemo za mir i sreću svakog čovjeka, naglasio je reis Cerić.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje «Ajvatovice» mr. Nusret ef. Abdibegović, muftija travnički, govorio je o vodi i dovi, kao osnovnim simbolima Ajvatovice.

Ajvatovica je oda vodi, jer je voda izvorište svega živoga. Ljudi, biljke i životinje ne mogu opstati bez vode i gdje nema vode nema ni života. Voda u sebi krije promjenljivost i nestalnost. U vodotoku, njeno bježanje od izvorišta je ustvari burni hod ka utočištu, baš kao i čovjekov životni put. Rijeku povezuju dvije obale, a čovjekov život na ovom svijetu je omeđen rođenjem i smrću. Voda je vrijednost ovog i budućeg svijeta, a zar čovjek to isto nije? Taj uzajamni odnos oslikava usmjerenost vjere, vode i čovjeka - vode kao simbola fizičkog života, vjere kao simbola duhovnog života, i čovjeka koji živi i egzistira fizički i duhovno, kazao je muftija Abdibegović.

Monografija «Ajvatovica 500» uručena je reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću, Harisu Silajdžiću, Sulejmanu Tihiću i premijeru SBK-a Salki Selmanu, dok su plakete za 500. «Ajvatovicu» dodijeljene: Timuru Numiću, dugogodišnjem članu Organizacionog odbora ove vjersko-kulturne manifestacije, Nedžadu Brankoviću, za projekt urbanizacije Prusca i posthumno Zakiru ef. Kaniži, koji je 1947. bio osuđen od vlasti zbog toga što je podržavao «Ajvatovicu».   

(FENA)