A+ A A-

Otvoren dvodnevni simpozij o prof. Muhamedu Tajjibu Okiću

Danas (28.06.2010. godine) je u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu otvoren dvodnevni međunarodni simpozij posvećen prof. Muhamedu Tajibu Okiću.

Organizatori ovog simpozija su Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Predsjedništvo vjerskih poslova Republike Turske. Današnjem svečanom otvaranju prisustvovali su profesori sa Teološokog fakulteta u Ankari i profesori Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu kao i drugi gosti.

simpozij-reisu-l-ulema-2010

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice dr. Mustafa ef. Cerić, koji je naglasio da Islamska zajednica Turske nastavlja, već tradicionalno, svoju brigu o muslimanskim zajednicama u osmanlijskoj kulturnoj zoni. Pored reisu-l-uleme prisutnima su se svečano obratili i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Teološkog fakulteta u Ankari prof. dr. Nesimi Yazici te sekretar Simpozija prof. dr. Ihsan Sureya Sirma, koji su naglasili značaj organiziranja ovakvog simpozija posvećenog čovjeku koji je ostavio veliki trag u razvoju islamskih nauka u Turskoj  u periodu nakon Drugog svjetskog rata.

simpozij-zajednicka-slika

Nakon uvodnih obraćanja, za prisutne goste upriličena je i izložba radova prof. Muhameda Tajjiba Okića.

simpozij-zajednicka-slika-izlozba

Također u okviru današnjih aktivnosti planirana je i posjeta mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića kao i mezaru prof. Muhameda Tajjiba Okića. Nakon toga simpozij će biti nastavljen u Bošnjačkom institutu predavanjima eminentnih učenjaka koji će govoriti o životu i djelu Muhameda Tajjiba Okića.