A+ A A-

Sjećanje na Srebrenicu u Štokholmu

Stockholm_panoramaU Štokholmu će se u organizaciji Bošnjačkog Kulturnog Centra, u saradnji sa svim bh organizacijama u Švedskoj, 11. jula 2010. godine održati manifestacija „Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici".

Tom prilikom će biti prikazan kratki igrani film "Gusul", scenariste Adnana Mahmutovića i reditelja Armina Osmančevića. Ovaj film predstavlja mali isječak iz života dvije Srebreničanke u Švedskoj u današnje vrijeme. Film takođe uzima u obzir tragičnu historiju tih žena, ali se fokusira na njihov svakodnevni život poslije tog presudnog događaja.

U foajeu kina će biti izloženo nekoliko autentičnih fotografija slike iz velike izložbe o masovnim grobnicama u BiH a koja će u svojoj kompletnoj cjelini biti dostupna u Štokholmu u toku 2011. Svi prisutni će dobiti novo izdanje Mahmutovićeve priče "Integracija pod ponoćnim suncem" na nekoliko jezika.

Ova manifestacija se organizuje od strane Bošnjačkog Kulturnog Centra u saradnji sa Ambasadom BiH, Savezom bosanskohercegovačkih udruženja Švedske, Bosansko-švedskim savezom žena, Bosansko-hercegovačkim omladinskim savezom, Bosanskohercegovačkim savezom žena u Švedskoj, Islamskom zajednicom bošnjaka u Švedskoj, Bošnjačkim omladinskim savezom u Švedskoj, Udruženjem banjalučana na nivou Švedske, Merhametom u Švedskoj kao i Savezom logoraša BiH u Švedskoj.

(www.srebrenica.se)