A+ A A-

Banja Luka: Objekti IZ na meti napada vandala

gazanferija_dzamija_napadNakon poraza Srbije od Australije na Svjetskom prvenstvu u nogometu, preksinoć su stotine navijača srbijanske reprezentacije izašle na ulice Banje Luke i svoj bijes iskalili na vjerske objekte, lokale i radnje u vlasništvu Hrvata i Bošnjaka.

Iako policija u srijedu, 23.06.2010. godine nije zvanično izašla s ovim podacima, "Dnevnom avazu" je jučer (24.06.2010. godine) potvrđeno da su vandali divljali Banjom Lukom puna dva sata, pri čemu je pričinjena veća materijalna šteta na brojnim objektima. Navijači su spontano okupljanje počeli nekoliko sati prije meča u obližnjim lokalima noseći zastave Srbije. Nakon utakmice veći broj njih krenuo je vozilima prema gradu.

Tom prilikom polupano je staklo na Gazanferija džamiji i oborena ograda od harema u Kul mahali, a u namjeri da oskrnave nišane spriječila ih je policija. Na udaru se našla i Dolačka džamija, na kojoj su razvaljena ulazna vrata. Masa je potom krenula prema Ferhadiji, ali je veći broj policajaca napravio obruč oko džamije, a potom vandale udaljio s lica mjesta. U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka potvrđeno je da šteta nema, ali i da je veći broj policajaca tokom noći morao čuvati džamiju.

Prizivali i Kosovo

Dok su lomili stakla i divljali, navijači su skandirali "Srbija, Srbija" i "Kosovo je srce Srbije". U banjalučkom naselju Vrbanja, gdje se gotovo svaki put nakon utakmice u kojoj igra Srbija dogodi neki incident ili budu napadnuti povratnici, preksinoć su mjere sigurnosti bile pojačane. Grupa od nekoliko desetina navijača Srbije prošla je kroz Vrbanju oko četiri sata. Oni su glasno navijali, provocirali, ali nije bilo direktnih napada što su  potvrdili i mještani ovog banjalučkog naselja.

(www.avaz.ba)