A+ A A-

Vijeće Evrope pozvalo Izraelu da ukine blokadu Gaze

eu_flagParlamentarna skupština Vijeća Evrope (PACE) u četvrtak je pozvala Izrael da ukine blokadu Gaze "bez predrasuda prema vlastitoj sigurnosti".

U rezoluciji koju je usvojila velika većina nakon hitne rasprave, Skupština je pozdravila objavu djelimičnog olakšanja blokade kao "prvi korak", ali je saopćila kako bi se trebao dopustiti pristup morskim i kopnenim putem za robe za "normalne životne uslove" i omogućiti ekonomski razvoj, saopćio je u četvrtak PACE.

Predstavljajući izvještaj Skupštini, poslanik iz Italije Piero Fassino izjavio je da je ukidanje blokade "od suštinskog značaja" za smanjenje napetosti i otvaranja puta za nastavak dijaloga između Izraelaca i Palestinaca.

Skupština, koja okuplja parlamentarce iz 47 država članica Vijeća Evrope, također je saopćila da je izraelski napad na flotu s pomoći za Gazu bio "očigledno nesrazmjeran" i da je prekršio međunarodno pravo.

Skupština je pozvala Izrael da u potpunosti sarađuje s međunarodnom zajednicom kako bi osigurao "promptnu, međunarodnu, nepristrasnu i transparentnu istragu" onoga što se desilo.

PACE redovno okuplja i članove izraelskog Kneseta, koji uživa status posmatrača u Skupštini, i članove Palestinskog zakonodavnog vijeća u nastojanju da izgradi međusobno povjerenje, navodi se u saopćenju.

(FENA)